Ekonomická krize dostihla i megalomanskou Dubaj

jem
26. 11. 2009 14:25
Státem vlastněná developerská společnost Dubai World není schopná splácet své dluhy, to vrhá stín na celou Dubajskou ekonomiku
Dubaj je místem, kde se plní i ty nejambicioznější sny architektů. Ilustrační snímek - dubajské metro.
Dubaj je místem, kde se plní i ty nejambicioznější sny architektů. Ilustrační snímek - dubajské metro. | Foto: Dubai Metro

Dubaj - Pozornost ekonomů z celého světa se nyní stáčí k Dubaji, jednoho ze Spojených arabských emirátů, jehož finanční potíže šokovaly celý svět.

Tamní státem vlastněná developerská firma Dubai World totiž požádala své věřitele o odložení splátky dluhů, které dosahují 59 miliard dolarů. Informoval o tom server BBC.

Firma, známá svými megalomanskými projekty např. vytvářením umělých ostrovů a dalších extrémně nákladných staveb, dosud nevykazovala žádné známky hospodářských problémů. Nyní přišel šok a ostrý pád na investičních trzích.

Dubai World měla přitom již příští měsíc zaplatit 3,5 miliardy ze svých dluhů. Spolu s Dubai World byla zasažena celá dubajská ekonomika. Po šesti letech konstantního růstu, přišel ve druhé polovině roku 2008 strmý pád. To vedlo k výraznému poklesu cen nemovitostí.

Podle vyjádření Dubajské vlády se žádost o odložení splátky týká také dceřiné firmy Nakheel. "Je to šokující, protože v posledních několika měsících všechny dostupné informace naznačovaly, že se investoři o své peníze nemusejí bát, jelikož Dubai world bude schopna svým závazkům dostát," vysvětluje analytik investiční banky SICO Shakeel Sarwar

Celkový dluh emirátu Dubaj dosahuje oficiálně osmdesáti miliard dolarů, spekuluje se ale o tom, že jeho reálná výše dosahuje až dvojnásobku. Podle analytiků začíná tamní ekonomika doplácet na strategie centrálního plánování a orientace celého hospodářství pouze na stavebnictví.

 

Právě se děje

Další zprávy