Český taxikář porazil rakouské úřady

Tomáš Fránek
7. 12. 2006 0:00
Brno - Český taxikář uspěl se stížností na diskriminační postup rakouské obchodní komory, která mu nechtěla dát povolení pro řidiče taxislužby.

Komora totiž nechtěla uznat řidičský průkaz vydaný v Česku, a taxikáři tak bránila složit zkoušku potřebnou k získu povolení působit v Rakousku.

Pro výměnu českého řidičáku za rakouský je přitom podmínkou minimálně šestiměsíční pobyt na území Rakouska, což český taxikář nesplňoval.

Změna pro všechny

"Na základě evropských předpisů jsou ale členské státy povinny uznat řidičské průkazy vydané v jiných členských státech Evropské unie," uvedla Helena Fofonková z Ministerstva průmyslu a obchodu, které provozuje české Solvit centrum, organizaci určenou na mimosoudní řešení sporů na trhu Unie.

Situaci změnil až zásah rakouského Solvit centra, které potvrdilo, že požadavek komory je v rozporu s evropským právem.

Nejde jenom o úspěch jednoho taxikáře, ale o vítězství "celoevropské". Rakouská obchodní komora totiž musela na základě stížností živnostníka z Česka změnit podmínky pro účast na zkouškách pro všechny žadatele a vypustit z nich to, že musí mít rakouský řidičák.

Nyní tak mohou zkoušky skládat i držitelé řidičských průkazů z ostatních členských států.

Taxikář není první živnostník nebo zaměstnanec z Česka, který uspěl se svou stížností na diskriminaci od úřadů v dalších unijních zemí.

Více než deset měsíců trvalo českým řidičům kamionů, než na Kypru získali formuláře ke zdravotnímu pojištění. Se svou stížností na diskriminaci uspěli také lodníci, kteří pracují na lodích plavících se po Rýně. Nebo česká sekretářka pracující v hotelu v Itálii.

Kvůli diskriminaci ze strany rakouských úřadů už padly také stížnosti a žaloby od českých firem a organizací.

Soudy a komise

Čeští dopravci tak podali Evropské komisi stížnost na to, že rakouská dálniční správa Asfinag nechce vrátit českým dopravcům část mýtného za průjezd Brennerským průsmykem, které od nich v nepřiměřené výši vybírala v letech 1995 až 2001.

A rakouské úředníky ke změně stanoviska nepřesvědčily ani analýzy právní kanceláře a odborníků Solvitu. Podle obou je takový postup Asfinagu diskriminační.

Na verdikt soudu čeká v Rakousku také společnost RD Rýmařov.

V Rakousku se české firmy mohou zúčastnit veřejných soutěží, nesmí ale zaměstnat pracovníky z Česka. Firma RD Rýmařov, která staví rodinné domy, tak už tři roky čeká na to, jak rakouský Správní soudní dvůr posoudí její žalobu. V ní si stěžuje, že rakouský pracovní úřad nepovolil sedmnácti pracovníkům firmy v zemi pracovat.

Situaci má zlepšit nová směrnice o službách. Tu europoslanci schválili v listopadu, proti ní se stavěly odbory ze všech členských zemí a její původně liberální znění odmítaly levicové frakce Evropského parlamentu a také zástupci starých členských zemí.

Odboráři ve štrasburku proti nové směrnici protestovali
Odboráři ve štrasburku proti nové směrnici protestovali | Foto: Reuters

Okleštěná směrnice

Odpůrci původně velmi liberální směrnice připravené exkomisařem Fritsem Bolkesteinem se totiž obávali, že staré členské země zaplaví levnější poskytovatelé služeb z nových členů Unie.

A tak namísto toho, aby se při krátkodobém poskytování služeb v kterékoliv členské zemi řídili podnikatelé svým domovským právem, pomůže jim směrnice méně, ale přece.

Nebudou muset mít například sídlo firmy ve státě, kde chtějí podnikat. Také nebudou muset mít řadu povolení a stát s nimi musí zacházet jako s domácím konkurentem.

Kromě toho by měly firmy mít možnost vyřídit veškerou administrativu na jediném místě. A doklady nemusí být ani originální, je na úřednících, aby si je ověřili mezi sebou navzájem.

 

Právě se děje

Další zprávy