Odbory v Unii brojí, ne všechny za totéž

Adam Junek
14. 2. 2006 16:50
Štrasburk / Od zvláštního zpravodaje / - Ta direktiva musí pryč, znělo v mnoha jazycích, mimo jiné i rusky, z tribuny před Evropským parlamentem ve Štrasburku. Uvnitř: ANKETA.

Na oploceném prostranství z udusané hlíny, hlídaném několika desítkami policistů, se sešli evropští odboráři, aby dali najevo svůj nesouhlas s právě projednávanou kontroverzní směrnicí o službách.

Nejspornějším bodem je "princip země původu". Podle něj se měli poskytovatelé služeb řídit v hostitelské zemi svými domácími zákony.

Nenecháme se obírat

"Nechceme být odíraní. To by nás pak zaměstnavatel mohl poslat do Francie pracovat za minimální slovenskou mzdu," bouřili se slovenští odboráři, kterých do Štrasburku přijelo asi osm desítek.

"Z čeho poplatíme náklady na život v cizině, z diet?" ptali se. "Chceme rovnost. Zvlášť když slovenská minimální mzda je směšně nízká i v porovnání s jinými novými státy," vyprávěli ochotně.

Čeští kolegové ve zbrani, kterých přijel jeden autobus, si zpočátku dělali legraci: "Vždycky se píše, že se jedeme najíst a napít, ne," odvětili na otázku, za co přišli bojovat. Neustále omílaný princip je ale i pro ně postrachem. Bojí se, že jim práci vezmou "levnější" Slováci nebo Poláci.

"Původní návrh s principem původu byl naprosto nepřijatelný," tvrdí Alena Vondrová, předsedkyně Odborového svazu státních orgánů a organizací.

25 právních úprav na jednom území

"To by znamenalo, že na našem území by platilo pětadvacet právních úprav. Spotřebitel ani zaměstnanec by nebyli dostatečně chráněni a spory by se odehrávaly u domovských soudů firmy. To by si řada postižených nemohla dovolit," vysvětluje Vondrová.

Členové Evropské obchodní unie demonstrují proti směrnici o službách ve Štrasburku.
Členové Evropské obchodní unie demonstrují proti směrnici o službách ve Štrasburku. | Foto: Reuters

Europoslanci však tento princip z návrhu vypustili. Také doplnili seznam profesí, kterých se volný pohyb služeb nebude týkat. Vyloučeny jsou kromě finančních služeb také služby "veřejného zájmu" - tedy zdravotnictví nebo školství.

"Rozhodně nejsme proti liberalizaci trhu se službami. Nicméně původní návrh exkomisaře Bolkensteina byl příliš mlhavý a nejasný. Nyní - po ujasnění mnoha věcí - si myslím, že by byla škoda jej zahodit a začít práci od znovu," tvrdí Zdeněk Málek, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů.

Právě postava Fritse Bolkesteina se stala vděčnou obětí demonstrantů. Jeho maketa nesla nápis Frits Frankenstein - Neoliberální noční můra. Sem tam ji šlehla do tváře bez očí vlajka s Che Guevarou.

Nejhlasitěji byli slyšet domácí Francouzi, kteří Bolkesteinovu směrnici striktně odmítají. "Tento návrh je potřeba smést ze stolu," tvrdí předáci odborového svazu FO.

Odboráři se asi spletli

"V této demonstraci jde hodně o nepochopení. Odboráři se neorientují dobře ve vývoji této směrnice. Brojí proti původnímu návrhu a zaspali jeho změny," uvedla polská socialistická poslankyně Genowefa Grabowska.

Tomu odpovídá i prohlášení šéfa Polské konfederace odborových svazů Jana Guze.

Protest proti evropské směrnici o službách.
Protest proti evropské směrnici o službách. | Foto: Reuters

"Obávali jsme se, aby směrnice nezasáhla do pracovního práva nebo do služeb veřejného zájmu. Školství a zdravotnictví ale současný kompromis z volného pohybu vyňal. Přijeli jsme vlastně podpořit ostatní odboráře a hlavně trvat na současném znění."

Poláků přijelo do Štrasburku na tři sta.

"Je dobře, že se naši odboráři zapojují do dění v Unii. Dnešní demonstrace se spíš ale účastní proto, že směrnici špatně pochopili a báli se ztráty svého vlivu," míní Grabowska.

Dohodnutý kompromis je nahnutý

Hloučky roztroušené po rozsáhlé planině se začaly kolem půl čtvrté rozcházet. Z pódia hřměli poslední řečníci. K odhadovaným třiceti tisícům štrasburských demonstrantů si půjčovali také další desítky tisíc německých stávkujících proti prodlužování pracovní doby.

V té chvíli se rozeběhla v parlamentu diskuze. Řečník za řečníkem buď volal po kompromisu, nebo směrnici zatracoval.

Již téměř jasné schválení, které měla zajistit kompromisní dohoda dvou nejsilnějších stran z minulého týdne, však nyní skřípe. Evropská strana lidová-Evropští demokraté ji totiž podle všeho opouští.

Uvědomili si podle svých představitelů, že socialistům ustoupili příliš. Jenže členy ESL-ED jsou převážně poslanci z nových členských zemí, kterým by větší liberalizace prospěla, a pak liberální Britové a Švédové.

Pokud skutečně smetou kompromis ze stolu, bylo by to první vítězství nových členských zemí, alespoň na půdě europarlamentu. Vše se však rozhodne až ve čtvrtek, kdy europoslanci budou o směrnici hlasovat.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy