Směrnice o službách: boj nekončí

Adam Junek
17. 2. 2006 0:01
Štrasburk / Od zvláštního zpravodaje / - Polovičaté řešení, leč alespoň nějaké. Tak se vyjadřují zastánci liberalizace trhu o směrnici o službách.
Členové Evropského parlamentu hlasují o směrnici o službách.
Členové Evropského parlamentu hlasují o směrnici o službách. | Foto: Reuters

Tu včera schválil Evropský parlament v prvním čtení, a čeká ji tak další kolečko legislativního procesu Evropské unie. Do znění nového "eurozákona" zasáhne jak Evropská komise, tak Rada EU.

Jednodušší podnikání. Trochu

Co nového tedy přináší prozatímní znění?

Především jednodušší administrativu pro podnikatele, kteří chtějí poskytovat služby v ostatních členských státech unie.

Zavádí například "jednotné administrativní centrum", kde živnostník předloží třeba i prosté kopie svých osvědčení, a je na úřednících, aby si mezi sebou vyměnili informace, zda jsou platná.

Další vymoženosti jako princip země původu, který by umožnil podnikatelům řídit se právem svého domovského státu, po dlouhých diskuzích v parlamentu vypadly. I když některé právní výklady se přiklánějí k tomu, že není jednoznačné, že musí platit zákony hostitelské země.

Směrnice s otazníky

Nejasností je ve schváleném návrhu více. Například není zcela jisté, které služby zcela vypadly z působnosti směrnice. Především o zdravotnické se bude vést spor.

Ano. Europoslanci právě schválili takzvanou Bolkesteinovu doktrínu o volném pohybu služeb.
Ano. Europoslanci právě schválili takzvanou Bolkesteinovu doktrínu o volném pohybu služeb. | Foto: Reuters

Podle jednoho dodatku schváleného parlamentem jde o všechny zdravotnické služby, druhý mluví o všech kromě soukromých.

Ostatně europarlament vyčlenil řadu služeb, kterých se nová směrnice netýká. Většinou argumentuje tím, že speciální úprava pro dané služby již existuje. Původní návrh exkomisaře Fritse Bolkesteina se nevztahoval jen na finanční služby.

Po prvním "legislativním kolečku" ale nezahrnuje také služby právní, sociální, zdravotnické, přístavní, dopravní, loterie nebo také služby bezpečnostních a pracovních agentur vyhledávajících krátkodobou práci.

Zvítězili jsme, tvrdí socialisté

"Převrátili jsme směrnici vzhůru nohama tak, aby se z čistě neoliberální pozice dostala na úroveň, která odpovídá evropskému sociálnímu modelu," uvedla zpravodajka návrhu Evelyne Gebhardtová.

"Zvítězili jsme v řadě věcí. Jedinou hořkou pilulkou, kterou musíme spolknout, jsou služby, které souvisí s komunálním udržováním sociálního standardu, jako je rozvod vody nebo kulturní zařízení," dodala německá socialistka Gebhardtová.

Původní odhady komise, že nová směrnice pomůže vytvořit statisíce pracovních míst, tak doznají úprav.

V EP dostala směrnice velmi výraznou podporu, bezmála čtyři stovky poslanců ji podpořily. Gebhardtová doufá, že takto široká podpora bude mít vliv na komisi i radu. Nové posuny k liberalizaci by tak pro ni byly zklamáním.

Čekají se změny

Nicméně právě to se dá očekávat. Jen pětice zemí se například staví přímo proti principu země původu. Francie, Belgie, Portugalsko, Řecko a Dánsko však dohromady blokační menšinu v Radě ministrů nedají.

Tisíce demonstrantů odmítají před budovou Evropského parlamentu směrnici o uvolnění služeb.
Tisíce demonstrantů odmítají před budovou Evropského parlamentu směrnici o uvolnění služeb. | Foto: Reuters

Naopak na stranu unijních nováčků se staví liberální země jako Velká Británie, Švédsko nebo také budoucí předseda unie - Finsko.

"Myslím, že takzvané nové země mohou slavit vítězství. Směrnice prošla a v dalších jednáních se budeme zpátky posouvat k liberálnějším zásadám. Ostatně Finsko, které je v boji proti protekcionismu výrazně podporuje, je v druhém pololetí předsedou unie," uvedl finský konzervativní europoslanec Alexander Stubb.

V to ostatně doufají i další zastupitelé v EP. "Zdrželi jsme se hlasování, abychom směrnici umožnili další život. Není podle našich představ, a to jsme museli dát najevo. Ale právě další vývoj ji může zase vrátit k liberálním zásadám," tvrdí Jan Zahradil z ODS.

Podobnou naději vyjádřili i další, mimo jiné Libor Rouček z ČSSD nebo Zuzana Roithová z KDU-ČSL. Oba směrnici podpořili.

"Jistěže by nám nejvíce vyhovovala původní verze navržená exkomisařem Bolkesteinem, nicméně je dobré, že se o této legislativě bude nadále diskutovat. Tím se zase může posunout směrem k liberálnějšímu modelu," uvedla slovenská europoslankyně Zita Pleštinská.

Nováčci v parlamentu se zvýraznili

Ostatně tahanice o konkrétní body ve směrnici měly pro poslance z nových zemí ještě jeden rozměr. Bylo je slyšet dost hlasitě a zejména pravicoví zastupitelé se postavili proti nebo alespoň nehlasovali.

Dali tím signál, že si nenechají nic od svých "zkušenějších" kolegů diktovat. Kromě toho ostře kritizovali postup dvou nejsilnějších parlamentních stran, které společně připravily kompromis, jenž tvoří základ schváleného textu.

Nikdo z nich totiž nebyl přizván do vyjednávacího výboru lidovecké strany. Omluva šéfa EPP-ED následovala vzápětí i s ujištěním, že se to již nestane. Na kompromisu však již nic nezměnila.

"Tohle se už nebude opakovat," doufá Zahradil. "Že jsme byli mimo, je téměř neodpustitelné, zvlášť když Zuzana Roithová je místopředsedkyní výboru pro vnitřní trh, který směrnici projednával," poukázala Pleštinská.

Své nové kolegy podpořil i Fin Stubb: "Jestli se to stalo záměrně, je to podlé. Pokud neúmyslně, je třeba si z toho vzít ponaučení."

Pozorovatelé totiž upozorňovali, že "nováčci" ve výboru nebyli úmyslně, se socialistickou frakcí se pak totiž konzervativcům jednalo lépe.

 

Právě se děje

Další zprávy