Evropskou směrnici o službách čeká finiš

Adam Junek
16. 2. 2006 0:00
Štrasburk /od zvláštního zpravodaje/ - Horečná jednání, e-maily na poslední chvíli, dohadování a plamenné řeči v plénu i na chodbách Evropského parlamentu ve Štrasburku.

To vše dokázala vyvolat směrnice o službách, o níž dnes budou hlasovat europoslanci. Zda ji smetou ze stolu, nebo se postaví za liberalizaci trhu se službami v rámci Evropské unie stále není jasné.

Liberální moc, liberální málo

Jedněm je příliš liberální, druhým málo. Kompromisní řešení, které prosazují dvě nejsilnější strany, lidovci a socialisté, sice původně velkorysý návrh Evropské komise podstatně osekalo, přesto by podnikatelům ve službách podstatně usnadnilo překračování vnitrounijních hranic.

Kamenem úrazu celého procesu se stal v posledních několika dnech princip země původu. Ten umožňuje firmám v zahraničí podnikat po omezenou dobu podle jejich domácího práva.

Zejména staré země se postavily proti z obavy před levnou pracovní silou z nových členských států.  To se však poslancům "nováčkům" nezamlouvá.

Češi nekývnou

Zejména konzervativci, kam patří i zástupci ODS, se bouří. Včera navečer se ještě pokoušeli dohodnout se svými kolegy z Maďarska, Slovenska a Polska na společném postupu.

Jen Maďaři jednoznačně řekli, že půjdou rozhodně proti. Poláci a Slováci váhají.

Pokud nakonec odmítnou Poláci a Slováci, postaví se i devět europoslanců za ODS proti předložené směrnici. Jinak se zdrží hlasování. Proti se postaví také další čeští europoslanci. Tomáš Zatloukal a Josef Zieleniec zvolení za SNK a také komunisté.

Jde o signál, tvrdí poslanci

"Chceme vyslat starým členským státům signál, že nemohou s novými zeměmi zacházet jako s druhořadými a kompromisy dělat na jejich úkor," míní Jan Zahradil z ODS.

"Když ale nebude možné postupovat jednotně, zdržíme se. Směrnice totiž směřuje k liberalizaci trhu, což je náš zájem. Ale ne dostatečně, což naznačíme nehlasováním," dodal.

Za zachování principu země původu bojovala Zuzana Roithová, europoslankyně z KDU-ČSL. Předložila svým kolegům také první samostatný český plán hlasování o pozměňovacích návrzích.

Ten je příležitostí pro jednání na poslední chvíli a Roithová doufá, že se nakonec podaří dosáhnout lepšího, tedy liberálnějšího znění směrnice.

Nakonec ale přiznává: "Budu rozhodně nakonec hlasovat pro směrnici. Jinak by nedostala možnost postoupit k dalšímu projednávání do Rady ministrů a komise by už se k liberalizaci služeb nemusela vrátit. A to by byla chyba," říká.

Od počátku se proti principu země původu stavějí socialisté, hlučně podporovaní odbory. Sama zpravodajka navrhované legislativy Evelyne Gebhardtová uvedla: "Ten princip je katastrofální. S německým řidičským průkazem sice mohu jezdit i v Irsku, ale ne vpravo."

Odmítne i část levice

Princip země původu byl sice kompromisem dvou nejsilnějších parlamentních stran odstraněn, ale mnohým levicovým poslancům je to stále málo.

Víceméně podivuhodnými spojenci nespokojených konzervativních poslanců z nových zemí při hlasování proti směrnici se tak zřejmě stanou socialističtí zastupitelé z Francie, Belgie a pravděpodobně i Itálie.

Dohromady však dají maximálně okolo sto dvaceti pěti hlasů. Patrně se přidají další a celkově by se počet NE mohl vyšplhat i k 225 hlasům.  K zastavení směrnice jich je třeba přes 360. Tedy pokud se sněmovna sejde v plném počtu.

 

Právě se děje

Další zprávy