EU chce liberalizovat průmysl a služby

ČTK, eko
30. 1. 2006 15:31
Brusel - Evropská unie nepočítá v jednáních o liberalizaci světového obchodu s dalšími ústupky v zemědělství, ale chce se zaměřit na získání lepších podmínek pro přístup průmyslových výrobků a služeb na světový trh.

Vyplynulo to podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Martina Tlapy z bruselských jednání ministrů EU s komisařem pro obchod Peterem Mandelsonem, který je hlavním unijním vyjednavačem.

"To, co bylo (v zemědělství) nabídnuto, je maximum možného. Mandelson má podporu členských zemí k tomu, aby spíše vyvolával nabídky (třetích zemí) ke snížení cel na export průmyslového zboží a služeb," uvedl Tlapa s připomínkou, že EU se už na prosincové ministerské schůzce Světové obchodní organizace v Hongkongu zavázala do roku 2013 zrušit exportní zemědělské
dotace. Na oplátku očekává nabídku ve sféře průmyslu a služeb.

Schůzka v Hongkongu sice nedospěla k definitivnímu ujednání o otevření trhů, ale ministři se zavázali do konce dubna se rámcově dohodnout. Definitivně by se mělo dospět k dohodě nejpozději do konce roku, protože napřesrok vyprší americkému prezidentovi Georgi Bushovi mandát od Kongresu USA.

"Ďábel bude v detailech a nakonec bude třeba politicky rozhodnout o kombinaci nabídek v zemědělství, průmyslu a službách," míní Tlapa o perspektivě ženevských jednání, jejichž úspěch bude nejspíše záviset na shodě klíčových hráčů: EU, USA, Brazílie a Indie.

EU se v Hongkongu ocitla pod silným tlakem USA a rozvojových zemí v čele s Brazílií, zejména pokud jde o obchod se zemědělskými a potravinářskými výrobky. Francouzská ministryně Christine Lagardeová dnes hovořila o potřebě odmítnout případnou "zemědělskou Jaltu", která nebude doprovázena ústupky v dalších oblastech obchodu. Celkově se ministři shodli, že by EU měla lépe prodávat své úspěchy, například rozšíření bezcelního přístupu většiny zboží z nejchudších zemí světa na nejvyspělejší světové trhy či zrušení všech forem podpor pro zemědělský export od roku 2013.

"ČR má jednu z nejotevřenějších ekonomik, nejen v EU, ale vůbec ve světě. Je v našem zájmu, abychom dosáhli především lepšího přístupu na trhy průmyslového zboží. Dovozní clo některých rozvojových zemí dosahuje až 30 procent, což snižuje konkurenceschopnost našeho zboží," uvedl Tlapa o českých prioritách v liberalizaci obchodu. Předpokládá, že v budoucnu poroste i význam exportu služeb.

Celkově Praha podporuje liberalizaci obchodu jako jeden z motorů zvyšování konkurenceschopnosti a tento názor podle Tlapy zazní i při návštěvě komisaře Mandelsona v Praze 7. února. Současně bude Česko vybízet ke snižování cel na dovoz surovin jako hliník.

 

Právě se děje

Další zprávy