Bývalí zaměstnanci Nokie ukázali svůj první smartphone

ČTK ČTK
20. 5. 2013 15:15
Telefon Jolla bude k dostání koncem roku za 399 eur
Foto: Jolla

Helsinky - Finská společnost Jolla, kterou založili bývalí zaměstnanci Nokie, v pondělí předvedla svůj první chytrý mobilní telefon.

S přístrojem, který se zatím jmenuje pouze Jolla, se podle webu PC World chystá mladá firma vstoupit na vysoce konkurenční trh, na kterém Nokia utrpěla ztráty.

Firmu Jolla, která sídlí v Helsinkách, založili bývalí zaměstnanci Nokie, kteří chtěli pokračovat ve vývoji operačního systému MeeGo. Nokia ho v roce 2010 vyvinula spolu s americkým producentem čipů Intel. V dalším roce však oznámila spojenectví se softwarovou společností Microsoft a MeeGo de facto odepsala.

Smartphone od Jolly funguje na bázi operačního systému Sailfish a má displej s úhlopříčkou čtyři a půl palce (asi 11 cm). Na rozdíl od jiných smartphonů postrádá tlačítka na přední straně.

Zadní kryt telefonu je barevný a podle webu TechCrunch bude zřejmě vyměnitelný podle přání zákazníka.

Telefon má fotoaparát s rozlišením osm megapixelů a bude možné v něm pracovat s aplikacemi pro operační systém Android amerického technologického gigantu Google. Cena nového přístroje má činit 399 eur (asi 10 400 Kč), v evropských obchodech by měl být mobil k dostání koncem roku.

Nokia byla 14 let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale už dříve sesadil jihokorejský konkurent Samsung.  Firma zaostává zejména na trhu s chytrými telefony, které letos v prvním čtvrtletí v celosvětových dodávkách poprvé předstihly tradiční mobilní telefony.

V prvních třech měsících roku ale ztrátu snížila díky svým telefonům Lumia.

Fotogalerie: Nokia ukázala zbraň proti iPhonu a Androidu


 

Právě se děje

Další zprávy