Nokia nechce poprvé ve své historii vyplatit dividendy

Tereza Holanová Tereza Holanová
24. 1. 2013 14:12
V roce 2012 skončila finská skupina ve ztrátě, problém má hlavně se smartphony
Foto: slashgear.com

Espoo - Soumrak finské skupiny Nokia pokračuje. Poté, co oznámila, že se zbaví tisícovky zaměstnanců, přišla s další zprávou - s nejvyšší pravděpodobností poprvé ve své historii nevyplatí akcionářům dividendy.

Že to představenstvo společnosti navrhne, Nokia oznámila ve zprávě, která informuje o jejich finančních výsledcích za rok 2012. Konečné rozhodnutí sdělí vedení firmy až na valné hromadě, která se má konat 7. května.

Někdejší největší výrobce tak reaguje na ztrátu, která loni činila 3,1 miliardy eur. Přímo za čtvrtletí ale Nokia hlásí zisk 202 milionů eur, což by mohlo značit oživení.

Čistá peněžní pozice v roce 2012, tedy rozdíl mezi celkovou hotovostí a objemem úvěrů, se meziročně snížila z 5,6 miliardy eur na 4,4 miliardy. To je pokles o 22 procent.

Je na tom Nokia hůř než za války?

Podle informací agentury Bloomberg Nokia výplatu dividend za svých 143 let existence ještě nikdy nerušila, ani během válek, ani v době rozpadu Sovětského svazu. V roce 2011 akcionářům přidělila celkem 750 milionů eur. Na každou akcii tehdy připadalo 0,2 eura.

Nokia doplatila hlavně na to, že zaspala nástup chytrých telefonů a zatím se jí nepodařilo dohnat dvojici Apple a Samsung.

V posledním kvartálu se skupině sice podařilo podle deníku The Wall Street Journal prodat celkem 86,3 milionu telefonů. Na celosvětovém prodeji smartphonů se ovšem Nokia nadále podílí zhruba pouze pěti procenty. Kdysi přitom mívala na trhu mobilů až 50procentní podíl.

Krizi společnost zatím řešila hlavně propouštěním a rušením továren. V rámci úsporného plánu z června 2012 má do konce letošního roku ztratit práci 10 tisíc osob. Co se týká provozoven, za poslední roky zavřela Nokia závody například v Německu, Maďarsku, Rumunsku nebo Finsku.

Podívejte se, co bylo letos k vidění na veletrhu spotřební elektroniky:


 

Právě se děje

Další zprávy