Nokia se zbavuje více než tisícovky zaměstnanců

Tereza Holanová Tereza Holanová
17. 1. 2013 11:57
Většina z nich přejde do indických firem, které si Nokia bude najímat
Foto: ČTK

Espoo - Více než tisíc zaměstnanců finské skupiny Nokia přijde o své dosavadní místo. Hlavním důvodem je zabránit pokračujícímu finančnímu propadu.

Řadu IT operací by proto podle listu The Wall Street Journal nově měly provádět externí indické firmy. Jednat se má o HCL Technologies a TATA Consultancy Services.

Většině zaměstnanců, kterých se změny týkají, práce zůstane - 820 jich chce největší finská firma převést do HCL a TATA. Skutečně propustit by pak měla až 300 lidí. Vyplývá to z tiskové zprávy společnosti.

Změny Nokia plánuje po celém světě, nejvíce se ale dotknou finských zaměstnanců.

Snaha odvrátit krizi

Propouštění je součástí masivního úsporného plánu, který Nokia představila loni v červnu. Tehdy vedení skupiny prohlásilo, že do konce tohoto roku zruší 10 tisíc míst.

Výsledky firmy se od roku 2000 rapidně zhoršily. Zatímco na přelomu tisíciletí přispívala Nokia na celkové HDP Finska čtyřmi procenty, v roce 2011 to bylo jen 0,8 procenta.

Ještě v roce 2007 činila tržní hodnota firmy (tedy celková hodnota akcií na Helsinské burze) 110 miliard eur. O pět let později šlo o 14,8 miliardy eur.

Na konci třetího čtvrtletí 2012 skupina zaměstnávala okolo 105 tisíc osob, tedy o 27 tisíc méně než na konci roku 2010. Ubývá také provozoven. Za poslední roky zavřela Nokia továrny například v Německu, Maďarsku, Rumunsku nebo Finsku.

Proč se ze skupiny, která byla čtrnáct let největším výrobcem telefonů, stal na trhu outsider? Nokia především zaspala nástup chytrých telefonů a nezvládla konkurovat dvojici Apple a Samsung.

Poptávka přitom klesá neustále. V posledním kvartálu loňského roku Nokia podle WSJ prodala 86,3 milionu telefonů - pro srovnání, ve stejném období roku 2011 to bylo 113,5 milionu kusů.


 

Právě se děje

Další zprávy