Boj o britské investice v Rusku pokračuje

Redakce EKO, Reuters
13. 7. 2008 12:00
Koupí TNK-BP Gazprom, nebo zvítězí miliárdáři?
Foto: BP

Moskva/Londýn - Osud druhého největšího zahraničního investora v Rusku ropné společnosti TNK-BP leží v rukou ruských milionářů, tvrdí analytici.

Po pěti letech úspěchů a zisků tak společnost řeší problémy s daňovými úřady, policejními raziemi v kancelářích a další.

Situace se podobá krokům, které na vlastní kůži v roce 2006 zakusili zaměstnanci Royal Dutch Shell. Svá naleziště Sachalin 2 britsko-nizozemská společnost prodala Gazpromu poté, co se "neočekávaně" vynořily problémy s dodržováním předpisů na ochranu životního prostředí.

Potíže se státní administrativou záhadně zmizely okamžitě po té, co naleziště přebral Gazprom.

Něco podobného se nyní děje v TNK-BP, kterou z poloviny vlastní britská BP a tu druhou kontrolují ruští miliardáři. Jeden z nich, Michail Fridman, před časem obvinil předsedu společnosti Petera Sutherlanda, že uráží ruské politiky.

Měl prohlásil, že bitva o vlastnictví je "korporátním nájezdnictvím, jaké bylo v Rusku v devadesátých letech."

Spolu s dalšími investory - Lenem Blavatnikem, Viktorem Vekselbergem a Germanem Khanem - požaduje rezignaci výkonného ředitele TNK-BP Roberta Dudleyho. Ten však nyní řeší jiné problémy. Díky zásahu úřadů musí spolu s dalšími britskými manažery společnosti opustit Rusko. Nedostali víza. Více ČTĚTE ZDE

"Je to o kontrole. Rusové chtějí získat kontrolu a firmu prodat," řekl agentuře Reuters jeden ze zaměstnanců firmy pod podmínkou anonymity. "Tohle je boj o svobodu zahraničních investic v Rusku. Otázka je, jestli Rusko neskončí jako Venezuela,"dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy