Gazprom: Budeme větší než BP a Shell

eko, ČTK
16. 1. 2006 14:19
Moskva - Ruský plynárenský monopol Gazprom tvrdí, že se v nejbližší době stane druhou největší energetickou společností na světě.

Pokud se jeho očekávání vyplní, bude větší než jeho rivalové BP a Shell a před ním už bude jen americký obr ExxonMobil. Řekl to šéf Gazpromu Alexej Miller. Podnik má prý už dlouho vypracovaný plán, který zatím plní.

Podle Millera hodnota Gazpromu činí asi 200 miliard dolarů, v přepočtu tedy kolem 4,8 bilionu Kč. "To je historický mezník pro naši zemi, a samozřejmě i pro Gazprom. Podnik má teď čtvrté místo na seznamu největších ropných a plynárenských firem světa," uvedl Miller. "Mohu říci, že od druhého a třetího místa nás dělí už jen centimetry," dodal.

Největší firmy světa podle tržní kapitalizace

pořadí název země původu hodnota (v mld. USD)
1. ExxonMobil USA 375
2. General Electric USA 374
3. Microsoft USA 290
4. Citigroup USA 248
5. BP Británie 237
6. Royal Dutch Shell Británie 223
7. Procter & Gamble USA 203
8. Gazprom Rusko 200
9. Wal-Mart USA 194
10. Toyota Motor Japonsko 192

Akcie Gazpromu se od čtvrtka obchodují na moskevské burze RTS a transakce s nimi už nepodléhají tak přísnému dohledu a omezení jako dříve. Rusko mělo donedávna zákon, který zakazoval, aby byly akcie Gazpromu dostupné i cizincům. To se nyní změnilo, většinu v Gazpromu si ale dál ponechala ruská vláda.

Gazprom je jedničkou v plynárenství

"Za společnostmi BP a Shell trochu zaostáváme, ale myslím, že je to pouze přechodný jev," řekl Miller. Gazpromu patří prvenství jen mezi plynárenskými společnostmi, kde je největší. ExxonMobil, tedy největší energetický podnik na světě, má hodnotu 375 miliard dolarů. Hodnota BP se aktuálně pohybuje kolem 237 miliard a Shell má tržní kapitalizaci asi 223 miliard dolarů.

Akcie Gazpromu se donedávna obchodovaly pouze na regionálních burzách v Rusku. Malá část byla sice k dispozici i ve formě ADR v Londýně, ale nakládání s nimi bylo značně omezeno. S liberalizací akcií se ale na trhu předem počítalo, takže kurz akcií Gazpromu v loňském roce vzrostl asi na trojnásobek.

 

Právě se děje

Další zprávy