Britové nedostali ruská víza. Manažeři BP musí domů

Redakce EKO
1. 7. 2008 11:20
Spory mezi Moskvou a Londýnem pokračují
Ropný podnik TNK-BP je tvořen koncernem British Petroleum a ruskými akcionáři.
Ropný podnik TNK-BP je tvořen koncernem British Petroleum a ruskými akcionáři. | Foto: BP

Moskva - Ruské úřady odmítly udělil vízum polovině zahraničních manažerů ropnému podniku TNK-BP, který je tvořen koncernem British Petroleum a ruskými akcionáři.

Každá strana má ve společnosti rovný majetkový podíl, takže neshody mezi nimi značně komplikují rozhodovací procesy ve firmě a její efektivní řízení.

Ruští miliardáři jako Len Blavatnik, Viktor Vekselberg a German Khan už několik tádnů pořadují rezignaci výkonného ředitele TNK-BP Roberta Dudleyho, který údajně straní BP a nebere v úvahu požadavky ruských akcionářů.

Několik britských manažerů, včetně šéfa Dudleyho, tak bude muset do konce tohoto měsíce opustit Rusko. Možnost, že by úřady ustoupily a víza zaměstnancům TNK-BP přece jen udělily, je minimální, tvrdí agentury.

"Jsme velmi zklamáni, že řada lidí pracujících pro TNK-BP bude muset opustit zemi bez možnosti návratu," stojí v prohlášení firmy. "Když přijdeme o tyto lidi, hodně ztratíme."

Ve společnosti, která zaměstnává asi 66 tisíc lidí, pochází ze zahraničí pouze stovka manažerů.

Kritici tvrdí, že ruské úřady se snaží TNK začlenit do některého ze státních kolosů jako Gazprom nebo Rosněft. Ruská strana to však odmítá s tím, že spolupráci s BP v žádném případě ukončit nehodlá.

 

Právě se děje

Další zprávy