Boeing se bouří. Armádní zakázka měla být naše

Redakce EKO, Reuters
11. 3. 2008 10:20
Společnost podala protest proti vítězství Airbusu

Washington - Americký výrobce letadel Boeing, který nezískal jednu z největších zakázek americké armády posledních let na dodávku tankovacích letounů, podává oficiální protest.

Kontrolní úřad Kongresu, neboli vládní zúčtovací úřad, tak bude řešit, zda udělení zakázky evropské společnosti EADS v hodnotě 35 miliard dolarů nebylo v rozporu se zákonem.

Zúčtovací úřad bude mít na prošetření případu sto dní, což podle expertů může zbrzdit celou zakázku i o rok.

Zakázka patří Airbusu

Na úpravě a prodeji až 179 letounů typu Airbus A330 pro potřeby Pentagonu se bude podílet americká firma Northrop Grumman, přestože zakázka byla v roce 2004 slíbena Boeingu. Po odhalení střetu zájmů ve vedení společnosti o ni Boeing ale přišel.

První letouny by podle uzavřeného kontraktu měla americká armáda obdržet v roce 2013. Postupně jimi nahradí zastaralou letku strojů typu KC-135.

Boeing: Soutěž byla neregulérní

Boeing zpochybňuje regulérnost soutěže. Podle jeho slov armáda původně žádala středně velká letadla, aby nakonec upřednostnila větší Airbusy.

"Kdybychom to věděli, nabídli bychom větší model 777 místo Boeingu 767," cituje vedení agentura AP.

Americká armáda se kvůli svému rozhodnutí ocitla pod citelným tlakem veřejnosti i politiků. Díky zakázce měla vzniknout nová pracovní místa, což je v době, kdy ekonomika zpomaluje a nezaměstnanost roste, důležitým faktorem.

Vedení Air Force se však brání. "Pracovní příležitosti nebyly kritériem, Airbusy jsme si vybrali kvůli větší přepravní kapacitě," opakuje.

 

Právě se děje

Další zprávy