Americký kongres si posvítí na zakázku pro Airbus

djl, BBC, Focus
4. 3. 2008 10:45
Obchod vzbuzuje podezření hlavně u demokratů
Foto: Reuters

New York - Americký kongres prověří zakázku pro evropskou společnost Airbus a jejího partnera Northrop Grumman na výrobu 179 letadel pro americkou armádu.

Obchod za 40 miliard dolarů (23 miliard eur) přikleplo vedení amerických vzdušných sil Airbusu minulý pátek.

Výsledek byl velkým překvapením, protože hlavní konkurent Airbusu - americká společnost Boeing - vyšel snad poprvé v historii z tak velké zakázky americké armády zcela naprázdno.

"Rozhodnutí vzdušných sil o vítězství Airbusu a Northrop Groumman ve výběrovém řízení na potřebnou modernizaci tankovacích letounů vzbuzuje vážné otázky, které kongres musí vyšetřit," řekla Nancy Pelosiová, demokratická předsedkyně sněmovny.

Demokraté chtějí od vedení dostatečné důkazy, že byl při rozhodování brán ohled i na americký pracovní trh a kvalitu letounů.

Jakékoli pochybnosti však vedení vzdušných sil i společnosti Airbus a Northrop Grumman odmítají.

Hlavním argumentem je to, že drtivá většina výroby nových letounů bude na americkém území a jen některé součástky budou pocházet z Evropy.

Podle údajů BBC vznikne přímo 25 tisíc pracovních míst. Německý server Focus.de citoval amerického republikána Duncena Huntera, podle něhož díky tomu vznikne se subdodavateli a dalšími partnery až 100 tisíc pracovních míst.

Souvislosti:

 

Právě se děje

Další zprávy