Banky zaplatí za Enron miliardy dolarů

Dušan Klimeš
25. 5. 2006 15:00
Houston - Skandál kolem Enronu má za sebou další kolo. Tři banky budou muset za své chování zaplatit 6,6 miliardy dolarů. Uvnitř: VÝVOJ KAUZY ENRON

Akcionáři je totiž obvinili, že svým přístupem pomáhaly šéfům Enronu skrýt ztráty v řádech desítek miliard dolarů.

Soudce dnes povolil, aby se banky Canadian Imperial Bank of Commerce, JPMorgan Chase a Citigroup dohodly s akcionáři v mimosoudním vyrovnání. Bude je to stát 6,6 miliardy dolarů.

Akcionáři tak dohromady vysoudili 7,2 miliardy dolarů, neboť již dříve vyhráli nad Lehman Bros. a Bank of America.

Díky tomu se však tyto finanční ústavy vyhnou hromadné žalobě, která se začne projednávat v říjnu. Obžalováni v tomto případě budou například Merrill Lynch, Credit Suise First Boston či Barclays.

Infobox

Vývoj kauzy Enron

  • 1985: založení společnosti Enron
  • Říjen 2001: Enron oznamuje čtvrtletní ztrátu 638 milionů dolarů a pokles jmění o 1,2 miliardy
  • Říjen 2001: Komise pro cenné papíry zahajuje šetření
  • Listopad 2001: Cena akcií Enronu se propadají na desetileté minimum
  • Prosinec 2001: Enron vyhlašuje bankrot
  • 2002: Trestní vyšetřování je zahájeno
  • 2004: Skilling a Lay obviněni za pád Enronu. Andrew Fastow, bývalý finanční šéf firmy, odsouzen na 10 let
  • Leden 2006: Soud kolem Enronu začíná
  • Květeb 2006: Porota se odebrala k posouzení viny či neviny hlavních šéfů

Majitel a ředitel do vězení?

Nejsledovanějším přelíčením celého skandálu kolem Enronu je však to, ve kterém jsou obviněni bývalý předseda představenstva a zakladatel společnosti Kenneth Lay a bývalý ředitel Jeffrey Skilling. Porota již týden rozhoduje o jejich vině, zatím však není vůbec jasné, jak rozhodne.

Oběma hrozí, že se ocitnou za mřížemi až na třicet let.

K tomu je Lay obviněn i jako soukromá osoba za machinace s vlastními penězi. Tento soud již skončil, soudce však s vyhlášením rozsudku chce počkat, až bude zveřejněn výsledek zmíněného přelíčení. Lay svou vinu v tomto případě přiznal, nicméně tvrdil, že jednal v dobré víře a to, že porušil zákon, se dozvěděl až v roce 2004, několik let po činu.

Dalšími obviněnými, kteří se "svezli" s pádem Enronu, jsou Kevin Howard a Michael Krautz. Ti měli účetními podvody zajistit, aby telekomunikační divize Enronu vykázala příjmy 111 milionů dolarů. V tomto případě porota druhý den diskutuje o rozsudku.

Příliš mnoho obvinění

Problémy energetického gigantu začaly v září roku 2001. Tehdy přišla za Layem Sherron Watkinsová, aby s ním prodiskutovala nejasnosti v účetnictví. Měsíc na to firma oznamuje čtvrtletní ztrátu na úrovni 638 milionů dolarů. Tři dny po tomto oznámení americká Komise pro cenné papíry zahajuje audit účetnictví firmy Enron.

Začátkem prosince Enron ohlašuje bankrot, o místo přichází tisíce zaměstnanců. Březen 2002 přináší oznámení, že do skandálu byli zapojeni auditoři z firmy Arthur Andersen, přední světové konzultantské a auditorské společnosti. Ta nakonec kvůli spojení s Enronem krachuje také.

Následují desítky obvinění, odhalení a soudních sporů. V těchto týdnech mnoho z nich končí. Celá kauza ukázala, že systém účetnictví amerických firem není tak jednoduchý a transparentní, za jaký byl považován. Ani pozitivní auditorské posudky renomované firmy nezaručily správnost a pravdivost výkazů. 

 

Právě se děje

Další zprávy