Viníci kauzy Ahold zaplatí stamiliony

Adam Junek
22. 5. 2006 12:15
Amsterdam - První evropský účetní skandál je u konce. Bývalí šéfové nizozemského maloobchodního řetězce dnes vyslechli verdikt. A ten zněl: vinen.

Bývalý šéf Cees van der Hoeven a bývalý finanční šéf Michiel Meurs "vyfasovali" devítiměsíční podmínku a pokutu 225 tisíc euro každý. Jan Andreae, bývalý člen představenstva zodpovědný za operace v Evropě, dostal čtyři měsíce podmínku a pokutu 120 tisíc euro.

Po sérii amerických kauz, jako byl Enron nebo WorldCom, přišel v roce 2003 šok. Machinace s účetnictvím nejsou jen zámořská záležitost. Ahold přiznal, že nadhodnotil hospodářské výsledky.

Foto: Aktuálně.cz
KAUZA ENRON VRCHOLÍ - Porota se minulý týden odebrala k poradě, zda bývalí šéfové Enronu Jeffrey Skilling a Kenneth Lay jsou zodpovědni za krach energetického impéria. Oběma hrozí tresty v trvání až několika desítek let.

Třetí největší maloobchodní síť světa uvedla, že v letech 2000 až 2002 si vylepšila obrat o zhruba jednu miliardu eur. A málem ji to stálo "život".

Akcie se okamžitě propadly o třetinu a firma tak během krátké chvíle ztratila bezmála šest miliard eur ze své hodnoty. Ahold se pak na čas potácel v hlubokých ztrátách. Nový management firmy část aktivit odprodal a situaci se nakonec podařilo stabilizovat.

Českých poboček firmy, kdy už v té době zde Ahold provozoval na dvě stě supermarketů Hypernova a Albert, se nakonec skandál nedotkl a firma zde působí úspěšně dál.

Vaz tak nakonec skandál zlomil jen dřívějšímu vedení. Okamžitě poté, co aféra vyplula na povrch, odstoupil výkonný ředitel Cees van der Hoeven a jeho pravá ruka Michel Meurs. Právě oni byli dnes souzeni.

Pod taktovkou van der Hoevena Ahold expandoval na americký trh. Odkoupil společnost US Foodservice. Ta podle agentury Reuters představovala 60 procent tržeb Aholdu. Tento vysoký podíl angažmá v USA právě učinil nizozemský koncern, založený v roce 1887, tak zranitelným.

Přesto vlastně šlo o směšnou částku. Americká divize se pyšnila obratem okolo 17 miliard dolarů ročně, takže nadhodnocování o několik stovek milionů bylo spíše zbytečné.

Americká komise pro cenné papíry se nakonec s firmou dohodla, že ji samotnou žalovat nebude. Šéfové se však soudu nevyhnuli.

"Morová nákaza" účetních skandálů se pak šířila dál. V prosinci téhož roku se provalil největší evropský průšvih. Italskému potravinářskému koncernu Parmalat se totiž na amerických účtech "potratily" čtyři miliardy dolarů.

INVESTOŘI PARMALATU ŽENOU BANKY K SOUDU - Před soud pohnali banky investoři. Ti se totiž chtějí připojit k žalobám samotného Parmalatu vůči šesti bankovním ústavům. Patří mezi ně velká jména jako Citibank, Deutsche Bank, UBS, ale také menší banky jako Nextra ze skupiny Banca Intesa. 
 

Právě se děje

Další zprávy