Opona v divadle Enron pomalu padá

Adam Junek
15. 5. 2006 0:00
Houston - Pochybnost, to je slovo, jež si musíte pamatovat. Budete-li ji mít, nesmíte vynést verdikt vinen. To uslyší porota kauzy Enron od obhajoby.
Zakladatel společnosti Enron Kenneth Lay na snímku s manželkou Lindou Layovou
Zakladatel společnosti Enron Kenneth Lay na snímku s manželkou Lindou Layovou | Foto: Reuters

Proti tomu bude federální žalobce připomínat "nezvratná" fakta, která za 53 dní procesu od 51 svědků dvanáctičlenná porota slyšela.

Pondělkem začínají poslední tři dny závěrečných řečí a obviněným  - bývalým šéfům energetického kolosu Enron Jeffrey Skillingovi a Kennethu Layovi - jde o hodně. Až několik dekád za mřížemi.

Žaloba to má horší

Federální prokuratura viní oba muže ze zodpovědnosti za krach kdysi sedmé největší firmy Spojených států. Po pádu Enronu v roce 2001 následovala lavina podobných kauz spojených s falšováním účetnictví.

Infobox

SKANDÁLY PO ENRONU

  • Květen 2002: Adelphia Communications - Telekomunikační firma Adelphia Communications přehodnocuje výsledky. Později vychází najevo, že kromě jiného poskytla více než miliardu dolarů rodině svého zakladatele Johna Rigase. On i syn stráví ve vězení pěknou řádku let.
  • Červen 2002: Tyco International - Kvůli miliardovým podvodům musel rezignovat šéf firmy Tyco International Dennis Kozlowski - podnik doslova vydrancoval. Čeká ho mnoho let ve vězení.
  • Červen 2002: Qwest Šéf telekomunikační firmy Qwest Joseph P. Nacchio přiznává chybné zaúčtování více než miliardy dolarů a rezignuje.
  • Červen 2002: Rite Aid - O 1,6 miliardy dolarů musí snížit svůj již vykázaný zisk firma Rite Aid. Bývalí šéfové Martin L. Grass a Franklin C. Brown jsou obviněni a odsouzeni za podvody.
  • Červen 2002: WorldCom - Telekomunikační gigant WorldCom svým krachem překonává Enron - stává se největším bankrotem v historii USA. V březnu roku 2005 byl exšéf firmy Bernard Ebbers uznán vinným z účetních podvodů ve výši 11 miliard dolarů. Stráví 25 let ve vězení.
  • Listopad 2002: Computer Associates Z podvodů bylo obviněno několik manažerů firmy a mnozí z nich se i přiznali. Předloni byl obviněn i nejvyšší šéf  Sanjay Kumar.
  • Březen 2003: Credit Suisse First Boston - Známý investiční bankéř Frank P. Quattrone z Credit Suisse First Boston odmítá spolupracovat s vyšetřovateli a vysvětlit, jak byly akcie technologických společností rozdělovány investorům. Porota ho poslala na 18 měsíců za mříže.
  • Březen 2003: HelthSouth - Na povrch vypluly podvody a defraudace ve firmě HelthSouth . Porota šéfa Richarda Scrushyho však osvobodila.
  • Listopad 2003: Hollinger International - Kvůli neschváleným platbám a podvodům se mediální impérium Hollinger International rozpadá.

Korunním svědkem se v tomto případě stal bývalý finanční ředitel Andrew Fastow, který finanční machinace a přelévání peněz do systému nastrčených společností řídil. A podle jeho výpovědi o tom jak Skilling, tak Lay věděli.

"O ničem jsme nevěděli, byly to očividně akce pana Fastowa," přesvědčovali ze svědecké lavice oba bývalí vládci energetického obra.

Experti na kauzy "bílých límečků" se podle listu Houston Chronicle shodují, že při závěrečných řečech to má žaloba těžší.

"Musí přesvědčit všech dvanáct porotců, naopak obhajobě stačí přesvědčit jediného z nich a vybavit jej v posledním projevu dostatkem argumentů, které ostatním při dohadování o verdiktu předestře," citoval deník hvězdu americké advokacie Gerryho Spence.

K poradě se dvanáctka porotců odebere ve středu, až Skillingovi advokáti dokončí svou tříhodinovou řeč.

Lay půjde znovu před soud

O den později se na lavici obžalovaných opět posadí jeho kolega Kenneth Lay, a to před novou porotu v odděleném procesu souvisejícím s případem Enronu. Podle této žaloby Lay zneužil nelegálně bankovních půjček, aby mohl nakoupit akcie se slevou.

Jeffrey Skilling, bývalý šéf Enronu, opouští soudní budovu spolu se svým právníkem Danielem Petrocellim (vpravo)
Jeffrey Skilling, bývalý šéf Enronu, opouští soudní budovu spolu se svým právníkem Danielem Petrocellim (vpravo) | Foto: Reuters

A kdy bude znám verdikt v již více než pět let se táhnoucí kauze? Porotci se mohou dohadovat i několik týdnů, a pak si zase soudce vezme několik týdnů či i měsíců na to, aby rozhodl o délce trestu.

Zatím nejdelší trest v podnikových skandálech má na svém kontě Bernard Ebbers, bývalý šéf WorldComu. Telekomunikační společnost zkrachovala rok po Enronu a překonala jej i v hodnotě bankrotu.

Třiašedesátiletému Ebbersovi původně hrozil trest až 85 let žaláře, i čtvrt století je ale patrně u muže trpícího srdečními problémy doživotím.

 

Právě se děje

Další zprávy