Bankéři vypekli burzy: Stvoří si vlastní

dkl, BBC
16. 11. 2006 9:00
Londýn - Evropské burzy se zdají velkým bankám příliš hamižné a drahé. Vybudují si tedy vlastní systém pro obchody s akciemi.

Zatímco si burzy v Londýně, Paříži, či Frankfurtu pohrávají s myšlenkami na fúze a propojení, bankéři se potají scházeli a vymýšleli, jak ušetřit na poplatcích za obchody s akciemi.

Řešení je překvapivé: zcela obejdou burzovní svět a vytvoří si vlastní bankovní systém, ve kterém bude možné s akciemi obchodovat.

Jistý úspěch

Úspěch panevropského systému je téměř zaručen. Stojí za ním totiž největší banky světa: Citigroup, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Merrill Lynch, UBS, Credit Suisse a Deutsche Bank.

Londýnská burza by měla mít obavy, vyroste jí konkurence
Londýnská burza by měla mít obavy, vyroste jí konkurence | Foto: LSE

Podle odhadů je těchto sedm bank "zodpovědných" za celou polovinu transakcí významných společností po celé Evropě.

Novým systémem by tak mohly protékat stovky miliard eur za obchody s akciemi.

Zatím se všechny přípravy odehrávaly v tajnosti. Zástupci bank se scházeli v jedné londýnské právnické společnosti a tam připravovali svoji malou revoluci.

"U našich jednání byl vždy přítomen právník. Nikdo nás tedy nemůže nařknout ze zneužívání monopolu," uvádějí bankéři.

Drahé burzy

Hlavním důvodem vzpoury bank jsou poplatky za transakce, které jsou v Evropě až o osmdesát procent vyšší než v Americe. A tak podle nich zdravá konkurence může nejen pomoct jim samotným, ale i všem obchodníkům na evropském kontinentu, protože ve výsledku může dojít k jejich obecnému poklesu.

V uplynulém týdnu se americké burze dařilo natolik, že hlavní index Dow Jones poprvé v historii překročil hodnotu 12 tisíc bodů.
V uplynulém týdnu se americké burze dařilo natolik, že hlavní index Dow Jones poprvé v historii překročil hodnotu 12 tisíc bodů. | Foto: Reuters

Tuto skutečnost ocení nejen ti, kdo své peníze vložili přímo do akcií, ale například i lidé, kteří spoří s penzijními fondy. Ty totiž část svých prostředků vkládají právě do akcií a snížení poplatků se pozitivně odrazí i na výnosnosti fondů.

Systém by se měl rozběhnout už během příštího roku a měl by využívat výhod, které přinese listopadová direktiva EU o finančních trzích. Ta výrazně podporuje vznik konkurence burzám, které jsou často v zemích monopoly.

 

Právě se děje

Další zprávy