Burza v Praze a Londýně přivítá akcie OKD

mao, ČTK
18. 7. 2006 13:05
Praha - Akcie těžební společnosti OKD se začátkem příštího roku zřejmě objeví současně na burze v Praze a v Londýně.
Společnost OKD nabídne lidem, které propustí ze zanikajícího Dolu Dukla, odstupné podle odpracovaných let ve výši pěti až dvanáctinásobku jejich průměrného měsíčního výdělku.
Společnost OKD nabídne lidem, které propustí ze zanikajícího Dolu Dukla, odstupné podle odpracovaných let ve výši pěti až dvanáctinásobku jejich průměrného měsíčního výdělku. | Foto: www.okd.cz

Napsal to dnes britský ekonomický list Financial Times (FT), který hodnotí zhruba dvouleté působení finančníka Zdenka Bakaly v OKD. Bakala převzal OKD na konci roku 2004.

Někdejší finančník Bakala se tak stane zatím posledním magnátem z východní Evropy, který chce svůj podnik umístit na burze v Londýně.

O totéž usilují i další firmy z regionu, včetně firem z Ruska. Podle FT se Bakala snaží ještě o další akvizice ve střední a východní Evropě, s jejichž pomocí by vytvořil uhelné impérium.

Umístění akcií nového velkého podniku ze střední Evropy na burze v Londýně bude vyvrcholením intenzivní dvouleté restrukturalizace OKD, což je největší podnik na těžbu uhlí v České republice.

Akvizice OKD, k níž Bakala před dvěma lety přistoupil, byla vzhledem ke svému rozsahu zcela úchvatná, píše list.

Odhaduje se, že Bakala se svými partnery za OKD zaplatil zhruba 400 milionů eur (téměř 11,5 miliardy Kč), což by znamenalo, že akvizice OKD byla jednou z největších svého druhu v oblasti střední Evropy.

Pozoruhodné je na transakci také to, že byla oznámena zčistajasna, takže se o ní předem nemluvilo ani v jinak upovídaných českých médiích, uvádí FT.

S převzetím OKD nikdo předem nepočítal zřejmě proto, že když Bakala do podniku vstupoval, nebylo odvětví těžby uhlí v oblibě.

Majitelé OKD získali kontrolu nad podnikem kontroverzním způsobem a posléze byli obviněni z tunelování. Naopak Bakala reprezentuje novou generaci podnikatelů západního střihu a proti temným místním praktikám vždy tvrdě vystupoval.

Bakala, na rozdíl od jiných, je schopen instinktivně odhadnout, zda bude chystaná transakce úspěšná, a má nos na příležitost.

Podle FT si zřejmě uměl spočítat, že strmý hospodářský růst ve střední Evropě bude stimulovat poptávku po energiích a oceli. A právě k takovému účelu byla společnost OKD jako stvořená.

Zisk klesl

V loňském roce největšímu domácímu producentovi černého uhlí klesl ovšem čistý zisk na 2, 269 miliardy z 5,1 miliardy korun.

Loňské tržby za prodej vlastních výrobků a služeb meziročně klesly o více než tři miliardy na 18,289 miliardy korun.

Provozní zisk ostravské těžební firmy loni dosáhl 2,5 miliardy korun a přidaná hodnota 8,29 miliardy korun. OKD měla ke konci roku 2005 celková aktiva 62,459 miliardy korun, její základní kapitál obnášel 24,3 miliardy korun a cizí zdroje činily 13,9 miliardy korun. Vytěžila 12,753 milionu tun uhlí, v roce 2004 dosáhla těžba 12,874 milionu tun.

Jediným vlastníkem OKD je Karbon Invest, který na konci roku 2004 ovládla kyperská investiční skupina RPG Industries.

Podíl koupila od Viktora Koláčka a Petra Otavy za přibližně 400 milionů eur (asi 11,5 miliardy korun) krátce poté, co stát Karbon Investu prodal akcie OKD. V RPG Industries kontroluje většinu akcií český finančník Zdeněk Bakala společně s londýnským fondem Crossroads.

Majitelé se snaží zjednodušit celou skupinu OKD, která měla dříve 56 dceřiných firem. OKD se nyní rozdělila na sedm společností, kdy hlavní těžební činnost zůstala v nástupnické a.s.OKD. Netěžební činnosti, tedy obchod, doprava, energetika a nemovitosti, přešly do šesti společností s ručením omezeným.

Jejich jediným společníkem je Karbon Invest. Nástupnické společnosti a jimi ovládané firmy zaměstnávají přibližně 25.000 lidí.

Z Dolu Dukla se bude propouštět

V polovině dubna oznámila společnost,  že nabídne lidem, které propustí ze zanikajícího Dolu Dukla, odstupné podle dpracovaných let ve výši pěti až dvanáctinásobku jejich průměrného měsíčního výdělku.

Zatím není jasné, kolik lidí bude muset firma propustit.

Z téměř 1600 zaměstnanců Dukly převede těžební firma asi 700 zaměstnanců v ucelených kolektivech na ostatní důlní závody v rámci OKD, pro další připraví vnitropodnikovou burzu pracovních míst.

Odstupné dostanou jen lidé, kteří neodmítnou nabízenou práci, řekla mluvčí OKD Věra Breiová.
 
Podle předsedy odborů OKD Miroslava Syrového je to maximum, co se podařilo vyjednat. " Mohlo by to být samozřejmě lepší," dodal Syrový.

Dobývání uhlí na Dukle bylo již delší dobu kvůli složitým geologickým podmínkám ztrátové. Těžba skončí na konci roku, OKD chce ještě dotěžit zbývající připravené zásoby. Několik stovek lidí pak dočasně zaměstná při technické likvidaci dolu.

"Prioritou je zajištění maximálního počtu pracovních míst pro další pracovní uplatnění zaměstnanců Dolu Dukla v naší společnosti," řekl po schválení Sociálního programu útlumu Dolu Dukla předseda představenstva Josef Goj.

Připraveny jsou i rekvalifikace

Kromě pracovního uplatnění v OKD nabídne firma ve spolupráci s úřady práce zaměstnancům rekvalifikační programy.

"Budou probíhat průběžně a příslušní zaměstnanci se jich mohou zúčastnit během doby trvání pracovního poměru. Po dobu rekvalifikace jim poskytne firma náhradu mzdy," upřesnila Breiová.

Představenstvo OKD nepočítá s rušením smluv s firmami, které najímají pro práci v dolech OKD téměř 3000 polských a slovenských horníků.

I bez Dukly totiž chce zachovat stejný objem těžby jako v minulých letech, kvalifikovaní horníci navíc na trhu práce na Ostravsku chybějí.

 

Právě se děje

Další zprávy