Svatební mánie: Burzy hledají partnery

Dušan Klimeš
3. 5. 2006 17:30
Londýn - Burzy celého světa, spojte se! Takto zřejmě zní motto šéfů a akcionářů světových akciových trhů.
Foto: Reuters

Podle všeho bude finanční svět brzy svědkem dalšího spojování těchto institucí.

Americká burza Nasdaq oznámila, že zvýšila svůj podíl v londýnské burze London Stock Exchange (LSE). Současná výše podílu tak činí 18,7 procenta a Nasdaq posílil svoji pozici největšího akcionáře burzy LSE.

Nasdaq se už v březnu pokoušel převzít kontrolu nad LSE a koupit v ní majoritní podíl, tehdy se však LSE tlaku ubránila. Nejnovější nákup 3,5 procent akcií stál Američany téměř 220 milionů dolarů a znovu rozvířil debaty o možné nabídce k převzetí.

Z Londýna do Frankfurtu

Zalekl se tak další zájemce o londýnský trh. Burza Euronext, která má sídlo v Paříží a patří jí ještě burzy v Amsterdamu, Bruselu a Lisabonu, ukončila rozhovory o spojení právě s LSE.

Po nevydařených jednáních s londýnskou konkurencí by si však chtěla Euronext spravit chuť, a tak aktivně vyjednává s Deutsche Börse.

Přestože v březnu vedení Euronextu doporučilo svým investorům, aby hlasovali proti spojení těchto gigantů, nic není ztraceno. Management chtěl pouze získat více času na podrobnější a hlubší jednání, která by mohla vyústit ve "šťastný konec".

Zlato se dotklo rekordní hranice šesti set dolarů za troyskou unci a obchodníci na newyorské komoditní burze se mohli "zbláznit". Každý jej chtěl mít co nejvíce, než se cena drahého kovu požene ještě výš.
Zlato se dotklo rekordní hranice šesti set dolarů za troyskou unci a obchodníci na newyorské komoditní burze se mohli "zbláznit". Každý jej chtěl mít co nejvíce, než se cena drahého kovu požene ještě výš. | Foto: Reuters

Společnost Euronext však oznámila, že zřejmě povede jednání i s dalšími možnými partnery.

Ideální partneři pro fúzi?

Obě společnosti, Deutsche Börse i Euronext, v úterý oznámily, jak úspěšné jsou při obchodování.

Německé burze ve Frankfurtu vzrostl v dubnu objem obchodů o 35 procent v porovnání s dubnem roku 2005. Celkem se obchodovalo za 379 miliard eur.

Obdobně si vedla i Euronext, když se v rámci jejích čtyř burz nakoupilo a prodalo o 31 procent více akcií než v předešlém roce.

 

Právě se děje

Další zprávy