Newyorská burza se stěhuje na monitory

ČTK, eko
23. 3. 2006 16:00
New York - Newyorská akciová burza NYSE získala v noci na dnešek od americké Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) souhlas k výraznému rozšíření počítačově řízených obchodů.

Pro největší světový akciový trh to bude znamenat přechod od tradičních vyvolávacích dražeb, které na Wall Street dominovaly po více než 200 let, k obchodování typickému pro digitální éru.

SEC burze schválila plán vytvoření "hybridního trhu". Ten bude pokusem spojit tradiční systém tržních specialistů s elektronickou obchodní platformou, jakou používá většina významných burz světa.

"Hybridní trh zvýší efektivnost spojením toho nejlepšího z elektronického obchodování a aukčního trhu," uvedl ve sdělení generální ředitel NYSE John Thain. Burza zkouší nový systém v pilotní verzi od prosince. Nyní jej bude moci uplatnit na všechny obchodované akcie, ztělesňující tržní kapitalizaci celkem 22,5 bilionu dolarů.

Burza by v novém systému měla zrušit limity na objem, načasování a druhy příkazů, a zákazníci tak budou moci zadávat do elektronického systému mnohem více požadavků. Burza si od toho slibuje zvýšení objemu obchodů a podílu na trhu. Přelomovou změnu si vynutily požadavky velkých, takzvaných institucionálních investorů na zrychlení obchodů.

Na parketu už nebude tak rušno

Systém tržních specialistů na NYSE byl jednou z posledních světových bašt burzovních obchodů řízených gesty rukou a vyvoláváním. NYSE za poslední dva roky pod vedením Thaina, který vystřídal odvolaného Richarda Grassa, zažívá období razantních změn.

Minulý měsíc burza koupila provozovatele elektronických obchodů Archipelago. Zároveň se transformovala ze soukromého klubu, jímž byla od svého vzniku před 213 lety, ve standardní veřejně obchodovanou společnost. Tento měsíc se její akcie začaly obchodovat přímo na její vlastní půdě.

NYSE prodělává změny, aby nezaostala v konkurenčním souboji se svým hlavním rivalem, americkým elektronickým trhem Nasdaq. Ten se rovněž snaží expandovat a nyní jedná o možném převzetí londýnské akciové burzy LSE.

 

Právě se děje

Další zprávy