Britská burza nechce americká pravidla

Dušan Klimeš
14. 9. 2006 12:00
Londýn - Londýnské burze hrozí, že ji odkoupí některý z konkurentů a změní se pravidla pro obchodníky i kotované společnosti.
Foto: Profimédia

Jedním ze zájemců o londýnskou burzu (LSE) je i americká burza Nasdaq. Ta již nyní vlastní čtvrtinu jejích akcií a o LSE má eminentní zájem.

O převzetí největší evropské burzy se snaží zahraniční investoři už dva roky, zatím bezúspěšně.

Británie má ale strach, že pokud se stane stoprocentním vlastníkem Nasdaq, bude chtít zavést stejná pravidla a podmínky, jaké se užívají pro obchodování v Americe. A ty jsou mnohem přísnější.

Vláda proto zvažuje, že přijme zvláštní zákon, kterým by svoji burzu ochránila. Legislativa by měla určovat pravidla obchodování, podmínky vstupu firmy na burzu i standardy obchodování.

Obchdoník na newyorské burze NYSE jen zklamaně přihlíží na klesající akcie. Včerejší data o rostoucí inflaci totiž zvýšila očekávání růstu úroků a akcie reagovaly silným poklesem.
Obchdoník na newyorské burze NYSE jen zklamaně přihlíží na klesající akcie. Včerejší data o rostoucí inflaci totiž zvýšila očekávání růstu úroků a akcie reagovaly silným poklesem. | Foto: Reuters

Chce tak chránit domácí firmy, aby neměly problém se svými akciemi, a zachovat tak přístup "mírné regulace".

Špatné zkušenosti

Americké právo a pravidla jsou mnohem přísnější především proto, že si tato země prošla koncem devadesátých let řadou účetních skandálů. Po nich bylo přijato několik zákonů, které přitvrdily v oblasti vykazování účetních výsledků i celého vedení záznamů.

Britský ministr financí Ed Balls tak chystá zákon, kterým by dal větší práva Úřadu pro finanční trhy (FSA). Ten by měl právo veta a mohl zrušit jakékoli změny pravidel, které by chtěla provést například Nasdaq, pokud by se stala majitelem LSE.

"To hlavní je, že pokud by londýnská burza získala majitele ze zahraničí a tento majitel by zkoušel implementovat svoji regulaci u nás, úřad by mohl zasáhnout," řekl pro BBC Ed Balls.

Burza se brání

Nasdaq už se jednou pokoušel koupit celou burzu v Londýně, když nabídl 4,2 miliardy dolarů, tedy více než 90 miliard korun. LSE však nabídku odmítla. A tak Nasdaq alespoň zvýšil svůj podíl na 25 procent.

"Tato legislativa nemá mířit proti určité národnosti případného majitele. Chceme, aby spíše zjednodušila možnost převzít burzu zahraničním investorem," dodal podle agentury Reuters Balls.

 

Právě se děje

Další zprávy