Ocelářské kolosy bojují tvrdě

Dušan Klimeš
13. 5. 2006 0:00
Brusel - Velká bitva zuří na ocelářském trhu. Lucemburská firma Arcelor se snaží ubránit nepřátelskému převzetí konkurenční firmou Mittal Steel.

A boj se odehrává nejen na finančním, ale i na politickém poli.

Pokud by se Mittalu povedlo převzít svého konkurenta, vznikl by kolos, který  by byl třikrát větší než jeho největší soupeř. Arcelor však zkouší vše, aby tomu zabránil. Nejnovějším krokem je žádost akcionářům, aby povolili zpětný odkup vlastních akcií v hodnotě 5 miliard euro.

Díky tomu by se zúžil manévrovací prostor pro Mittal, který by nemohl nakupovat akcie Arceloru přímo na akciovém trhu. Místo toho by musel vyjednávat přímo s akcionáři a samotnou firmou Arcelor. Nepřátelské převzetí přes akciový trh by bylo mnohem těžší.

Infobox

Lakšmi Mittal, ocelář, který se vypracoval

  • Lakšmi se narodil 15. června 1950 v indickém Sadulpuru
  • Svůj obchod založil na restrukturalizaci a modernizaci upadajících oceláren
  • Skupováním dolů na železnou rudu a uhlí se dokázal samozásobit ze 40 procent
  • V roce 2003 koupil Novou huť a přejmenoval ji na Mittal Steel Ostrava
  • Z jeho snahy převzít Arcelor se v roce 2006 stala nejdiskutovanější akvizice
  • Mittalovo jmění dosahuje výše 25 miliard dolarů

"Zjevně se snaží posílit před závěrečným kolem souboje," řekl agentuře Bloomberg Adrian Darley, manažer Gartmore Investments Management, jenž drží v Arceloru 1,5 procenta.

Peníze, politika a zase peníze

Celá kauza začala 27. ledna, kdy Mittal Steel nabídl za převzetí Arceloru 18,6 miliardy euro. Management Arceloru o dva dny později odmítl nabídku jako nepřátelskou, neboť se prý "strategie a plány obou firem velmi rozchází".

Poté se však do věci vložili politici. Ministři financí Francie a Španělska totiž vyjádřili nad tímto obchodem znepokojení a naznačili, že jsou proti tomuto spojení. Navíc premiér Lucemburska, které drží v Arceloru 6,5 procenta, řekl, že "využije všech dostupných prostředků", aby k akvizici nedošlo.

V dubnu pak Mittal Steel úmysl převzít lucemburskou firmu oficiálně oznámil Evropské komisi. Druhá polovina dubna se pak nesla ve znamení slovních přestřelek mezi šéfem Mittal Steel Lakšmi Mittalem a předsedou představenstva Arceloru.

Na konci dubna Arcelor oznámil, že by mohl zvážit nabídku, pokud by Mittal platil pouze v hotovosti, nikoli část v akciích.

V tomto týdnu Mittal kontroval s tím, že pokud bude Arcelor ochoten zvážit jeho nabídku, na oplátku zvýší cenu.

"Tato společnost je mnohem cennější, než si někteří mohou myslet," řekl Guy Dolle, šéf Arceloru.

Boj na další frontě

V pátek obě společnosti navíc oznámily své čtvrtletní výsledky. A obě shodně musely přiznat pokles zisku. Arceloru klesl o dvacet procent na 761 milionů euro, Mittalu dokonce o třicet pět procent na 576 milionů euro.

Foto: Reuters

Ve čtvrtek se navíc mezi oběma firmami rozhořel další spor, který se týká patentového práva. Arcelor žaloval Mittal u amerického soudu za to, že využívá jeho patent Usibor na posílení oceli k výrobě automobilů.

Mittal je v USA jedničkou v dodávkách automobilové oceli a k jeho zákazníkům patří například General Motors. Arcelor tuto ocel dodává do poloviny aut vyrobených v Evropě.

 

Právě se děje

Další zprávy