Francie chystá Mittalu "smrtící pilulku"

Michal Najman
17. 2. 2006 0:00
Paříž - Francouzská vláda se rozhodla pomoci domácím společnostem proti nepřátelským nabídkám převzetí.
Guy Dollé, prezident Arceloru, představuje hospodářské výsledky.
Guy Dollé, prezident Arceloru, představuje hospodářské výsledky. | Foto: Reuters

Ministr financí Thierry Breton oznámil, že připravil dodatek zákona, který znesnadní převzetí firmy silnějším konkurentem. Dovolí ohrožené společnosti vydat opce k nákupu nových akcií, které pro "nechtěného kupujícího" transakci zdraží. A v některých případech ho tak odradí.

Tato technika je známá jako obrana "smrtící pilulkou". Taktika je však dvousečná, protože vytváří mezi investory nejistotu.

Dodatek zákona má správné načasování - přichází ve chvíli, kdy se evropskou společnost Arcelor, kterou Francouzi a Lucemburčané považují za "rodinné stříbro", snaží uchvátit agresivní ocelářský gigant Mittal Steel. Kdyby se Mittalu nepřátelské převzetí povedlo, Arcelor by pravděpodobně čekalo zeštíhlení. A tedy i ztráta části z 27 tisíc pracovních míst.

Uže ne firmy, ale vlády

Francouzská vláda ovšem tvrdí, že zákon s nabídkou Mittalu nesouvisí - Arcelor se totiž podle ní řídí lucemburským právem. Faktem nicméně zůstává, že se v minulých dnech kvůli celé transakci opakovaně sešli vysocí představitelé francouzského a lucemburského kabinetu. S jasným výstupem: Arcelor nedáme.

Odpor evropských zemí však vybudil i druhou stranu sporu, Indii. Její kabinet se postavil za firmu svého rodáka, Lakšmí Mittala. A ministr průmyslu Kamal Nath ve čtvrtek varoval, že EU podle něj svým postojem porušuje dohody Světové obchodní organizace (WTO).

Továrna Arceloru ve Francii
Továrna Arceloru ve Francii | Foto: Reuters

Arcelor září

Nejnovější rozruch ještě víc přiživil samotný Arcelor, když ve stejný den, kdy Indie vyslala varování Evropě, představil veřejnosti své výsledky. O tiskovou konferenci byl takový zájem, že kapacitně nestačilo sídlo firmy na okraji historického centra Lucemburku a akce se musela konat v náhradních prostorách.

Očekávání bylo naplněno: Arcelor oznámil, že čistý zisk společnosti dosáhl 3,9 miliardy eur, předchozí výsledek hospodaření tak firma překonala o plných 66 procent.

Podnik zároveň ve snaze odvrátit hrozbu Mittalu svým současným akcionářům nabídl "věrnostní bonus". Když si cenné papíry podrží, mohou se těšit na dividendy vyšší o 85 procent. Tedy 1,2 eura na akcii.

 

Právě se děje

Další zprávy