Mittal má volné ruce ke koupi Arceloru

dkl, ČTK
17. 5. 2006 11:20
Brusel - Světová jednička mezi oceláři Mittal Steel dostala oficiální povolení k souboji o získání dostatečného počtu akcií Arceloru.

Mittal totiž usiluje o převzetí západoevropského konkurenta. Nyní úřady pro dohled nad burzovními trhy v Belgii, Francii a Lucembursku ocelářskému koncernu Mittal Steel uvolnily cestu.

Nabídka akcionářům Arceloru na koupi jejich akcií za celkem 19 miliard eur vstoupí v platnost tento týden a potrvá do konce června, uvedly úřady ve společném sdělení.

Úřady schválily příslušné informační dokumenty Mittalu k nabídce a časový harmonogram akce.

"Období platnosti nabídky bude trvat od 18. května do 29. června včetně," uvádí sdělení.

V krátké době by nabídku měl oficiálně schválit i španělský burzovní dohled, jemuž tato procedura trvá poněkud déle.

Šéf ocelářského gigantu Arcelor
Šéf ocelářského gigantu Arcelor | Foto: Reuters/Ch.Platiau

K nabídce ze 26. ledna se musely vyjádřit burzovní dohledy všech čtyř zemí, kde se s akciemi Arceloru obchoduje. Až do čtvrtka tak budou moci akcionáři Arceloru nabízet své akcie Mittalu za stanovenou cenu.  Mittal jim nabízí kombinaci hotovosti a svých akcií.

K Mittalu nechceme

Nabídku Mittalu vedení Arceloru odmítá a systematicky proti ní vystupuje. V tom má podporu vlád Francie, Lucemburska a Španělska, kde jsou hlavní provozy podniku.

S Arcelorem se dostal do sporu hned v lednu tohoto roku, kdy se ji Mittal snažila převzít.  Management Arceloru odmítl nabídku jako nepřátelskou, neboť se prý "strategie a plány obou firem velmi rozcházejí".

Poté se však do věci vložili politici. Ministři financí Francie a Španělska totiž vyjádřili nad tímto obchodem znepokojení a naznačili, že jsou proti tomuto spojení. Navíc premiér Lucemburska, které drží v Arceloru 6,5 procenta, řekl, že "využije všech dostupných prostředků", aby k akvizici nedošlo.

Arcelor chce získat firmu Dofasco
Arcelor chce získat firmu Dofasco | Foto: www.arcelor.com

Boj o patent

V uplynulých dnech se navíc mezi oběma firmami rozhořel další spor, který se týká patentového práva. Arcelor žaloval Mittal u amerického soudu za to, že využívá jeho patent Usibor na posílení oceli k výrobě automobilů.

Mittal je již nyní největším výrobcem oceli na světě a v České republice vlastní ostravský závod Mittal Steel Ostrava, někdejší Novou huť.

 

Právě se děje

Další zprávy