Šéf Arceloru: Mittal s nabídkou neuspěje

eko, ČTK
7. 3. 2006 8:08
Chicago - Vedení západoevropské ocelářské skupiny Arcelor projednalo otázku nevyžádané kupní nabídky od společnosti Mittal Steel již s 50 procenty akcionářů, a "velká většina" z nich je proti této nabídce.
Arcelor chce získat firmu Dofasco
Arcelor chce získat firmu Dofasco | Foto: www.arcelor.com

Řekl to v noci na dnešek v Chicagu generální ředitel Arceloru Guy Dollé.

"S nabídkou, která má dnešní podobu, neuspějí. Naši akcionáři nejsou tímto návrhem nadšeni," řekl Dollé po projevu na výroční severoamerické konferenci o trzích oceli. Šéf Arceloru v USA rovněž mluvil s místními investory a řekl, že vedení chce do dvou týdnů mluvit o nabídce Mittalu s více než 80 procenty firemních akcionářů, řekl Dollé.

Světová ocelářská jednička Mittal letos nabídla koupit svého největšího konkurenta Arcelor za zhruba 19,5 miliardy eur. Firma se sídlem v Lucembursku se však proti tomu brání a má v tom podporu vlád zemí, z jejichž podniků Arcelor vznikl, tedy Lucemburska, Francie a Španělska.

Za jeden z problémů nabídky označil Dollé to, že Mittal od oznámení návrhu na konci ledna nepředstavil žádný konkrétní plán, co bude dělat s Arcelorem, až jej koupí. "Připravili jsme tříletý plán pro některé naše investory, a těm se to líbí. Je zvláštní, že tu po šesti týdnech není žádný plán (od Mittalu)," řekl. Mittal předložil své plány v posledních dnech francouzské vládě, podrobnosti těchto dokumentů však známy nejsou.

Vznikne ocelářský gigant?

Pokud by ke spojení obou firem došlo, tak by vzniknul ocelářský gigant, který bude ovládat deset procent světové produkce této komodity.

Foto: Reuters

Po akvizici by tak měl Mittal zaměstnávat 320 tisíc zaměstnanců ve čtyřech kontinentech a slévat třikrát víc oceli než jeho nejbližší rival, napsal Bloomberg. Mittal je ale už nyní největším světovým výrobcem oceli. Stal se jím poté, co loni spojil všechny své aktivity do jedné firmy a koupil americkou International Steel Group. Jeho vlastník Lakšmí Mittal je podle časopisu Forbes třetím nejbohatším mužem na světě.

V České republice Mittal v roce 2003 ovládl ostravskou Novou  huť, kterou přejmenoval na Mittal Steel Ostrava. Česká divize zaměstnává téměř 9 tisíc lidí a je největším producentem oceli v zemi.

 

Právě se děje

Další zprávy