Účty nerozpočítáváme, musíte zaplatit dohromady. V Česku se rozmáhá nezákonný nešvar

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
13. 11. 2019 6:28
Jeden stůl, jeden účet. Některé restaurace v Česku odmítají hostům rozpočítat útratu u jednoho stolu. Je to pro ně práce navíc a tvrdí, že na to předem zákazníky upozorňují. Mají na to však právo?
Foto: Kristýna Zvelebilová

"Celé to bylo ponižující," popisuje čtenář Josef zážitek s placením v Plzeňské restauraci v Obecním domě v Praze. Prestižní podnik navštívil s německou delegací z mladoboleslavské Škody Auto.

"Když jsme chtěli zaplatit, každý zvlášť, číšník nám řekl, že pravidla restaurace jsou taková, že účet platí dohromady celý stůl. Studenti z výměnného pobytu, byť se někteří téměř neznali, si tak museli vzít tužku a papír a počítali, kdo co měl. Nakonec se všichni na celkovou částku čtyři tisíce korun složili," vypráví Josef, který se zároveň ptá: "Má na to restaurace vůbec právo?"

Plzeňská restaurace není jediná, kdo takové pravidlo razí. V některých podnicích dokonce hosty varují už při vstupu na dveřích nebo v jídelním lístku papírkem se slovy, že objednáním jídla zákazník souhlasí s účtováním konzumace celému stolu.

"Takové ustanovení je podle našeho názoru vůči spotřebiteli nepřiměřené. A to zvlášť v případě, kdy u stolu budou sedět zákazníci, kteří se vzájemně ani neznají. K nepřiměřeným ujednáním ve spotřebitelských smlouvách se podle občanského zákoníku nepřihlíží," říká Svatava Veverková, vedoucí právní poradny časopisu dTest.

Nové praktiky Veverková odmítá. "Zákazník restaurace jakožto spotřebitel musí mít možnost zaplatit útratu pouze za sebe. Smlouvu s restauračním zařízením uzavírá každý jeden spotřebitel při objednávání jídla. Restaurace má proto povinnost vyúčtovat útratu každému jednomu z nich," říká vedoucí poradny.

Trvejte na účtu zvlášť, říká šéfka spotřebitelské poradny

Něco jiného by podle ní nastalo v případě, pokud by spotřebitelé souhlasili s tím, že útrata bude účtována celému stolu a že si ji mezi sebe rozpočítají. Nebo když jeden spotřebitel zve ostatní hosty. "Na takovém postupu by ale vždy měla být restaurace se spotřebitelem dohodnuta předem," dodává Veverková a doporučuje lidem trvat na vystavení účtu každému zákazníkovi zvlášť.

To samé doporučuje i Ondřej Preuss, advokát a zakladatel služby DostupnýAdvokát.cz. "Odhlédneme-li od nevhodnosti takového chování z hlediska dobrého jména restaurace, není zde ani žádný právní nárok na požadavek platby 'dohromady'. I kdyby měla restaurace něco takového uvedeno ve svých obchodních podmínkách, jednalo by se nepochybně o překvapivé nevymahatelné ujednání ve vztahu ke spotřebiteli," říká právník. 

Vedení restaurace se hájí tím, že tento způsob platby především urychluje provoz. "Mrzí mě, že byli hosté nespokojeni. Jsme na turisticky velmi exponovaném místě v Praze, často k nám chodí skupiny cizinců s průvodci, které mají přesně daný program, takže se chtějí rychle najíst a spěchají dál. Rozpočítávání útraty každému zákazníkovi zvlášť je časově náročné. Proto nabízíme možnost souhrnného účtu. Každý účet je samozřejmě odeslán podle platných předpisů do EET. Účet zvlášť samozřejmě na přání vystavíme, ideální je, když obsluhu hosté ale dopředu o tomto požadavku informují," říká Michal Vevera, ředitel společnosti French-Rest, která Plzeňskou restauraci provozuje.

Restaurace nejčastěji řeší platby zvlášť u početnější skupiny tak, že si jednotlivé plátce pozvou ke kase k baru, každý nahlásí, co zkonzumoval, a to si zaplatí. Číšníci zdatnější v počtech volí variantu rozpočítávání jednotlivých položek u stolu už ze souhrnného účtu. Třetí variantou je, že si číšník zapíše, co který host měl, každému zvlášť na kase vystaví účet a všechny je pak u stolu vydá.

 

Právě se děje

před 49 minutami

Tři čtvrtiny lidí chtějí místo stravenek dostávat peníze, ukázal průzkum. Ministerstvo navrhuje stravenkový paušál.

Až tři čtvrtiny zaměstnanců, kteří dnes dostávají stravenky, by raději přešly na peněžní stravenkový paušál. Většina z nich by přitom své stravovací návyky nezměnila. 

Čtyři pětiny restaurací by zase přivítaly, kdyby u nich méně lidí platilo stravenkami. Vyplývá to z průzkumu, který pro ministerstvo financí uskutečnila agentura Median mezi 1212 respondenty. 

"Dnešní režim zachováváme a nijak jej neomezujeme. Pouze ke stravenkám a firemním jídelnám přidáme třetí možnost, díky které mohou zaměstnanci dostat nezdaněný příspěvek na stravování rovnou v penězích. Kdo chce, pojede stále ve stejném režimu a nic se pro něho nezmění," uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Návrh je součástí připravovaného daňového balíčku na rok 2021. Návrh v tuto chvíli projednávají ministerstva. Jeho účinnost je navržena od 1. ledna 2021. 

Zdroj: ČTK
před 50 minutami

V severní Itálii ve městě Padova zemřel osmasedmdesátiletý muž pozitivně testovaný na koronavirus. Jde o prvního Evropana, který nákaze podlehl.

 Úmrtí v pátek pozdě večer oznámil italský ministr zdravotnictví Roberto Speranza.

Muž byl jedním ze dvou starších pacientů v oblasti Veneto, u kterých bylo podezření na nemoc COVID-19, kterou nový typ koronaviru způsobuje. V nemocnici ležel podle italských médií 14 dní a přijat byl s jiným druhem onemocnění.

Zdroj: ČTK
před 57 minutami

V palivových nádržích tří desítek letadel značky Boeing 737 MAX objevil výrobce zbytky materiálu, mohly ohrozit bezpečnost strojů.

Během kontroly zatím nepředaných strojů výrobce objevil podobný problém u 35 z nich, potvrdil mluvčí firmy. Podle informací agentury Reuters se jednalo o víc než polovinu zkontrolovaných letounů. 

Firma uvedla, že v nádržích se našly zbytky cizích předmětů, což je termín, který se používá pro nejrůznější materiál, jako jsou hadry, nástroje, kovové třísky a další. Většinou zůstává po zaměstnancích, kteří se podílejí na výrobním procesu. Podobný problém už měla firma také u jiných letadel, například u tankovacích letounů KC-46, upozornila agentura Reuters. Tyto předměty zvyšují riziko elektrického zkratu a požáru.

Letadla 737 MAX jsou už téměř rok odstavena z provozu, nová čekají zaparkovaná na své dodání aerolinkám. Zákaz přišel loni v březnu po dvou smrtelných nehodách. 

Zdroj: Reuters , ČTK
před 2 hodinami

Nákaza koronavirem v Číně polevuje, její nárůst hlásí Jižní Korea. Nakažených je celkem přes 76 tisíc.

Nemoci způsobené novým typem koronaviru v pevninské Číně podlehlo již celkem 2345 lidí. Během pátku jich zemřelo 109, o devět méně než ve čtvrtek. Nakažených je přes 76 tisíc. Počet nově onemocnělých se v pátek výrazně snížil na 397 ze čtvrtečních 889. Informovala o tom v sobotu odvoláním na čínské zdravotnické úřady agentura Reuters. Výrazný nárůst nových případů hlásí Jižní Korea.

Epicentrum epidemie, provincie Chu-pej, hlásí za pátek výrazně nižší počet nových případů onemocnění i mírně nižší počet nových úmrtí. Počet nových nemocných klesl na 366 ze čtvrtečních 631. Počet mrtvých v této nejvíce zasažené čínské provincii činil v pátek 106, zatímco ve čtvrtek to ještě bylo 115. Celkem v Chu-pej již zemřelo 2250 lidí a celkový počet nakažených tam byl k pátku 63 tisíc.

Zdroj: ČTK
Další zprávy