Proč mi klesly zálohy a kolik budu platit. Lidé vytížili infolinky dodavatelů energií

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
Aktualizováno 16. 10. 2022 11:35
Po zavedení úsporného tarifu a stropu na ceny energií se zákaznické linky dodavatelů nezastaví. Dotazy klientů, kterým nejsou jasné postupy kolem energetické pomoci od státu, se zvýšily i o stovky procent. Lidé se nejčastěji ptají, proč mají nulové zálohy nebo co udělat pro jejich zastropování. Operátoři často řeší také nejasnosti kolem způsobu platby, a to hlavně přes trvalé příkazy či SIPO.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Jak stát pomáhá se zdražováním?

  • Vláda připravila občanům hned několik forem pomoci, které mají lidem ulevit se zdražováním energií. Mimo úsporný tarif jde také o zastropování cen zemního plynu a elektřiny. Obě tato opatření míří na všechny obyvatele Česka.

Peněžní úleva skrze úsporný tarif se liší jen podle toho, jakou domácnosti využívají distribuční sazbu. Stát tedy letos lidem uhradí buď příspěvek 2000, nebo 3500 korun. Na pomoc dosáhne každá domácnost, která má uzavřenou smlouvu s dodavatelem elektřiny. Podle ministerstva průmyslu tedy nezáleží na tom, jestli primárně využívá plyn, elektřinu nebo zda má vytápění zajištěno přes domovní kotelny či centrální teplárny.

Přehled výše příspěvku podle sazby zachycuje níže přiložená tabulka. K příspěvku se připočítávají odpuštěné poplatky za obnovitelné zdroje, které se rovnají 599 korunám za každou megawatthodinu.

Distribuční sazba Výše příspěvku
Sazba D01d 3500 Kč
Sazba D02d* 3500 Kč
Sazba D25d 3500 Kč
Sazba D26d 2000 Kč
Sazba D35d 2000 Kč
Sazba D45d 2000 Kč
Sazba D56d 2000 Kč
Sazba D57d 2000 Kč

* nejběžnější distribuční sazba v Česku

Příští rok nahradí úsporný tarif cenové stropy. Původně se přitom s tarifem počítalo i na rok 2023, v platnosti ale zůstane jen zrušení poplatku za obnovitelné zdroje. Stropy vláda stanovila na 6000 korun za jednu megawatthodinu elektřiny a 3000 korun za jednu megawatthodinu plynu, včetně DPH. Vztáhnou se na celou spotřebu domácnosti.

Vedle toho mohou některé domácnosti žádat také o příspěvek na bydlení a jednorázový pětitisícový příspěvek na dítě. Tato forma pomoci cílí hlavně na domácnosti s nižším počtem členů a nízkými příjmy.

 

Právě se děje

Další zprávy