Proč mi klesly zálohy a kolik budu platit. Lidé vytížili infolinky dodavatelů energií

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
Aktualizováno 16. 10. 2022 11:35
Po zavedení úsporného tarifu a stropu na ceny energií se zákaznické linky dodavatelů nezastaví. Dotazy klientů, kterým nejsou jasné postupy kolem energetické pomoci od státu, se zvýšily i o stovky procent. Lidé se nejčastěji ptají, proč mají nulové zálohy nebo co udělat pro jejich zastropování. Operátoři často řeší také nejasnosti kolem způsobu platby, a to hlavně přes trvalé příkazy či SIPO.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Jak se pomoc promítá do záloh?

  • Úsporný tarif vstoupil v platnost tento měsíc. Lidem tedy již začínají chodit faktury se sníženými zálohami. Kolik peněz ušetří, zjistí nejsnáze po přihlášení do zákaznického účtu. Dodavatelé také posílají upozornění SMS, e-mailem či dopisem. Pro získání úsporného tarifu nemusejí klienti dělat nic, zařídí to dodavatelé.

"Vše proběhne automaticky, zákazníci nemusejí o nic žádat ani dělat jiné kroky. Příspěvek rozúčtujeme do první zálohy," potvrzuje za ČEZ Gazdík. "Pokud bude příspěvek vyšší než říjnová záloha, tak o zbylou částku snížíme zálohu v listopadu, případně v prosinci," dodává.

Zákazníkům, kterým bude ČEZ vystavovat vyúčtování v říjnu, společnost zohlední celý příspěvek v této faktuře.

Také Pražská energetika už klientům připsala příslušnou podporu na jednotlivé zákaznické účty. "Ty uvidí po přihlášení do aplikace Moje PRE," upřesňuje mluvčí Karel Hanzelka.

Podobně to vypadá u konkurence. "Lidé na svém zákaznickém účtu mohou vidět výši přiznaného státního příspěvku, jak konkrétně byl příspěvek zohledněn, zpravidla které zálohy příspěvek uhradil," říká za Pražskou plynárenskou Vránek. 

Šperňák za E.ON pak uvádí konkrétní příklad, jak se tarif do záloh přepíše. "Pokud má někdo nárok na příspěvek 3500 korun a zálohy má ve výši 2000 korun, tak v 10. měsíci tohoto roku započítáme 2000 korun z příspěvku a zákazník nebude platit nic. V jedenáctém měsíci pak zohledníme zbylých 1500 korun z příspěvku a zákazník bude platit pouze 500 korun," vysvětluje.

 

Právě se děje

Další zprávy