Hypotéky budou za tři procenta až za dva roky, říká ekonom. Vysvětloval, co čekat po zásahu ČNB

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
Aktualizováno 4. 8. 2017 10:42
"Nárůst úrokových sazeb hypoték neočekáváme nijak výrazný. Náš výhled předpokládá růst průměrné sazby hypotéky v roce 2019 na zhruba 3 %," řekl Marek Dřímal v on-line rozhovoru se čtenáři.
Proč ČNB zdražila peníze? Ptali jste se ekonoma
Rozhovor skončil
Marek Dřímal odpovídal čtenářům.
Přečíst si rozhovor

On-line rozhovor - Zvyšování úrokových sazeb centrální bankou poznají lidé na svých penězích jen velmi pomalu. Zhruba o procento výš se sazby například u hypotečních úvěrů dostanou až za dva roky. V on-line rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz to řekl ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

"Nárůst úrokových sazeb hypoték neočekáváme nijak výrazný. Náš výhled předpokládá růst průměrné sazby hypotéky v roce 2019 na zhruba 3 %," odpověděl na jeden z dotazů Dřímal. Nyní se průměrné úroky u hypoték pohybují kolem dvou procent.

Ekonomové Komerční banky neočekávají ani rychlý efekt zvýšených sazeb na nemovitostním trhu, kde ceny v Česku rostou nejrychleji v EU.

"Celkově očekáváme, že objem hypoték letos výrazně vzroste a příští rok tempo jeho růstu prudce zpomalí. Zpomalit by tak měl v roce 2018 i růst cen bytů, ale podle našich odhadů budou zdražovat pořád. Problém s nabídkou se totiž jen tak nevyřeší," říká Dřímal.

Vyšší sazby se naopak rychle projeví do kurzu české měny. "Je to právě zvyšování sazeb, které láká na český trh nové obchodníky, což korunu posiluje. Očekáváme, že koruna se do konce roku proti euru podívá k úrovni 25,50 CZK/EUR, na samotném konci roku ale kvůli různým technickým faktorům očekáváme její oslabení k 26 CZK/EUR. V roce 2018 by se měla postupně dostat až na 25 CZK/EUR. Záležet bude především na tempu růstu sazeb ČNB," říká ekonom.

Podle něj je možné, že ČNB zvýší sazby ještě letos, a to na 0,50 procenta. "Další růst očekáváme v roce 2018, kdy by se sazby měly dostat na 1,50 %," odhaduje Dřímal.

Centrální banka ve čtvrtek rozhodla o zvýšení úrokových sazeb a zjednodušeně řečeno tak utahuje šrouby pro ekonomický růst. Rekordně nízké úroky, které doposud platily, totiž kromě jiného nafukují ceny nemovitostí a podporují také růst cen. Inflace se pohybuje nad dvěma procenty.

ČNB tak zvýšila svou základní sazbu poprvé po deseti letech z 0,05 na 0,25 procenta. Další zvyšování sazeb analytici očekávají ještě letos

Proč ČNB zdražila peníze? Ptali jste se ekonoma

Rozhovor skončil
4. 8. 2017
Ptá se: Honza

Nepřipadá Vám, že ČNB, namísto věnování se monetární politice, začíná zasahovat do kompetencí vlády a snaží se regulovat makroekonomické ukazatele za hranicí její působnosti?

Odpovídá: Marek Dřímal

Dobrý den,
děkuji za otázku. To si nemyslím, ČNB má podle zákona pečovat o cenovou stabilitu a kondici finančního systému. Sazby zvýšila proto, že se české ekonomice daří, a proto „kdy, když ne teď?“ Dále používá své nástroje dohledu nad finančním trhem. Nepozoruji, že by nějak zasahovala do kompetencí vlády.

4. 8. 2017
Ptá se: Jana

Dobrý den,
jaký vliv bude mít zvýšení úrokových sazeb na trh s byty? Děkuji.

Odpovídá: Marek Dřímal

Dobrý den,

děkuji za otázku. Tento konkrétní krok by na trh z byty velký vliv mít neměl. Říkal to ostatně i sám guvernér Rusnok včera na tiskové konferenci. Růst sazeb o 0,2 % je prostě málo. Navíc v situaci, kdy ceny bytů zvyšuje nejenom poptávka po nich díky růstu ekonomiky (a ano, nízkých sazeb), ale také velmi nízká nabídka. Postavit nové byty prostě trvá příliš dlouho, takže růst cen bydlení by se ještě nějakou dobu zastavit neměl.

4. 8. 2017
Ptá se: Michal

dotaz na hypotéky, copak si čnb neuvědomila, že omezování hypoték vrhne lidi do horších úvěrových podmínek případně produktů a zvedne ceny nájmů? Lidé stejně musí někde bydlet a pokud mají na to platit nájem ve výši hypotéky, mají i na hypotéku. A protože musí někde bydlet budou omezení čnb obcházet půjčováním si dražších peněz z jiných úvěrových produktů a efekt bude přesně opačný než čnb zamýšlela. Proč to čnb nenechá na bance aby si lidi prověřila jak jsou bonitní a dle toho jim dala hypotéku? Mnoho mladých lidí, včetně mě, prostě nemá po škole našetřeno stovky tisíc korun na 20% ceny nemovitosti. Takže ačkoliv je můj plat nadprůměrný a na hypotéku bych za normálních okolností neměl problém dosáhnout, takto se k vlastnímu bydlení nedostanu, protože nebudu mít oněch 20%. Děkuji mnohokrát skvělé čnb.

Odpovídá: Marek Dřímal

Dobrý den,

ČNB se obcházení pravidel pro hypotéky (využívání jiných produktů) bojí a snaží se proti němu bojovat. Je pravda, že trh s nemovitostmi je pro (nejenom) mladé lidi, především v Praze, dost nehostinný. Za to ale do velké míry můžou i zmiňované problémy s nabídkou. Pokud se u nás nedaří normálně stavět, tak je to prostě velký problém. Tím rozhodně nechci horovat za omezování práv účastníků stavebního řízení, naopak, ale celkový proces stavění je extrémně neefektivní. A špatné je, že se to v dohledné době nevyřeší… A ČNB s tím samozřejmě nemůže nic dělat.

4. 8. 2017
Ptá se: Monika Stálá

Na kolik % předpokládat že se banka bude chtít dostat se základní sazbou a pak ji ustálí?Jak dlouho budou opatření trvat a čeho se mají obava lidé kterým končí fixace Za 2-3roky?

Odpovídá: Marek Dřímal

Dobrý den,

děkuji za otázku. Je možné, že ČNB zvýší sazby ještě letos, a to na 0,50 %. Další růst očekáváme v roce 2018, kdy by se sazby měly dostat na 1,50 %. Zároveň se však domníváme, že tržní úrokové sazby, od kterých se budou odvíjet i fixace hypoték, takovým tempem neporostou. Záležet bude ale i na celkovém kondici hypotečního trhu. Nicméně nárůst úrokových sazeb hypoték opravdu neočekáváme nijak výrazný. Náš výhled předpokládá růst průměrné sazby hypotéky v roce 2019 na zhruba 3 %.

4. 8. 2017
Ptá se: Marek

Dobrý den,

domníváte se, že načasování tohoto kroku bylo správné? Nemělo přijít toto opatření přeci jen o něco dřív vzhledem k tomu, jak je rychlý růst cen nemovitostí, nízká nezaměstnanost a jak levné jsou i spotřebitelské úvěry? Není přeci jen takto malé snížení sazeb nedostačující vzhledem k tomu, jak velký růst všech ekonomických faktorů v republice je a jakou by měli mít do budoucna tyto faktory vývoj?

Děkuji za odpověď a s pozdravem.

Odpovídá: Marek Dřímal

Dobrý den,

děkuji za otázku. Česká národní banka chtěla po konci kurzového závazku v dubnu nějakou dobu počkat, jak se volný kurz koruny na ekonomice podepíše. Zároveň všechny překvapilo, jak moc se dařilo a daří například německému průmyslu a celkově evropské ekonomice – to zvyšuje poptávku po českých vývozech, a tak i růst ekonomiky. A do toho konečně začaly rychleji růst mzdy v Česku. Jinak řečeno, zlepšení reálné ekonomiky (výroby, spotřeby, …) přišlo hodně náhle a hodně prudce. Ještě před pár měsíci snad nikdo nečekal, že ČNB sazby zvýší v srpnu 2017.

4. 8. 2017
Ptá se: Barbora

Dobrý den,
jaký bude mít toto (a další následující) opatření dopad na stávající výši sazeb hypoték?

Odpovídá: Marek Dřímal

Dobrý den,

děkuji za otázku. Sazby hypoték se odvozují od jiných sazeb, než jsou ty České národní banky, zjednodušeně řečeno od ceny peněz na pět let na trhu. Tržní sazby začaly růst už v druhé polovině příštího roku a měly by pokračovat v růstu i ve zbytku letošního roku a v roce 2018 díky vyšší inflaci, ale i očekávanému růstu sazeb ČNB. Do sazeb samotných hypoték se ale zatím tento růst plně neprojevil. To se ale bude postupně měnit. Rozhodně nyní nevidím důvod, proč by měly hypoteční sazby klesat či po delší dobu zůstat stejné.

4. 8. 2017
Ptá se: PetrM

Dobry den,

nemyslite si ze toto opatreni povede spise k prudsimu zdrazovani nemovitosti v pristim roce? Zvyseni je velmi male a spise vystrasi lidi aby koupi uspisili nez budou sazby 2 a vice procent.

Odpovídá: Marek Dřímal

Dobrý den,

děkuji za otázku. Mám stejný názor, zájem o hypotéky by se teď měl asi ještě zvýšit. Celkově očekáváme, že objem hypoték letos výrazně vzroste a příští rok tempo jeho růstu prudce zpomalí. Zpomalit by tak měl v roce 2018 i růst cen bytů, ale podle našich odhadů budou zdražovat pořád. Problém s nabídkou se totiž jen tak nevyřeší.

4. 8. 2017
Ptá se: Petr Radanovský

Dobrý den,
jaký podle Vás bude mít zvýšení úrokové sazby Českou národní bankou efekt na Českou korunu? Jakou podobu může mít následek, když ČNB na jednu stranu měnovými intervencemi snižuje hodnotu koruny a zároveň koná úrokové zásahy, které ji mohou zvýšit? Děkuji Vám za odpověď a přeji hezký den!

Odpovídá: Marek Dřímal

Dobrý den,

děkuji za otázku. ČNB už od začátku dubna na trhu neintervenuje, naopak její nynější politika koruně prospívá. Je to právě zvyšování sazeb, které láká na český trh nové obchodníky, což korunu posiluje. Očekáváme, že koruna se do konce roku proti euru podívá k úrovni 25,50 CZK/EUR, na samotném konci roku ale kvůli různým technickým faktorům očekáváme její oslabení k 26 CZK/EUR. V roce 2018 by se měla postupně dostat až v 25 CZK/EUR. Záležet bude především na tempu růstu sazeb ČNB. Hezký den i Vám.

4. 8. 2017
Ptá se: Tom T

Dobrý den,
když člověk pozoruje, jak spekulanti obrovskými nákupy a prodeji dokáží ovlivňovat kurz a následně ekonomiku, nevyplatilo by se mít euro? Možná bych to rozdělil na tři otázky, z pohledu obyčejného člověka, z pohledu státu a z pohledu podnikatelské sféry?
Díky T

Odpovídá: Marek Dřímal

Dobrý den,

děkuji za otázku. Domnívám se, že přijetí eura nás stejně jednou čeká, někdy v příštím desetiletí. Ale podívejte se na kurz eura k dolaru. Tam jsou výkyvy ještě mnohem vyšší – euro proti dolaru posílilo od začátku roku o více než 14 %. Takže před výkyvy by nás „větší“ měna rozhodně neuchránila. Jinak si myslím, že pro nás euro nakonec výhodné bude.

4. 8. 2017
Ptá se: Fred Levine

Dobré dopoledne,

jak se, dle Vašeho názoru, bude vyvíjet kurz CZK vůči USD? V horizontu 3, 6 měsíců, 1 roku?

Děkuji, F.

Odpovídá: Marek Dřímal

Dobrý den,

děkuji za otázku. Dolar by měl na světových trzích během zbytku roku dále oslabovat, takže v horizontu tří a šesti měsíců by měl být proti koruně levnější. Konkrétně na konci roku 2017 by měl být kurz 21,65 CZK/USD. Za rok ale čekáme dolar naopak silnější, kurz by měl být 22,45 CZK/USD. Nejvíc ale bude záležet na tom, jak se Donaldu Trumpovi podaří přesvědčit trhy, že dokáže zvýšit růst americké ekonomiky prostřednictvím svých daňových a dalších reforem. Pokud ne, dolar bude oslabovat dál. Což se zdá čím dál pravděpodobnější…

4. 8. 2017
Ptá se: Milan

Dobrý den, bude mít toto opatření vliv na zvýšení úrokových sazeb vkladů v bankách?

Odpovídá: Marek Dřímal

Dobrý den,

děkuji za otázku. Bohužel výnosy státních dluhopisů, do kterých se část vkladů investuje, zůstávají pořád velmi nízko. Dvouletý státní dluhopis má dnes výnos -0,31 %! Takže se obávám, že v nejbližší době se růst sazeb ČNB takto neprojeví. Snad se to změní příští rok, kdy podle nás porostou sazby dále a měly by se zvýšit i výnosy státních dluhopisů.

4. 8. 2017
Ptá se: Zdeněk Beran

Dobrý den. Omlouvám se za neodborný dotaz, ale jako obyčejný a ekonomicky nevzdělaný člověk moc dobře nechápu, PROČ je nutné brzdit ekonomiku, která roste? Proč je třeba brzdit růst měny? Stejně tak nechápu termín - že se ekonomika zahřívá.
Děkuji. Beran

Odpovídá: Marek Dřímal

Dobrý den,

děkuji za otázku. Je to klasická politika centrálních bank. Zjednodušeně řečeno, když je slušný růst, tak ho trochu omezit, aby náhodou nevznikaly v ekonomice bubliny, které by pak praskly a strhly ekonomiku do recese. Problém je, že ty bubliny stejně vzniknou a recese stejně jednou přijde (jako tomu bylo na nemovitostním trhu v USA před deseti lety). Nicméně ČNB bude mít díky vyšším sazbám prostor, jak ekonomice v těchto těžších časech pomoci. Jinak řečeno, v dnešní dobré situaci si centrální banka dělá prostor pro to, aby ekonomice ulehčila, až bude hůře.

Děkuji všem za otázky a přeji hezký den!

Marek Dřímal

4. 8. 2017
Ptá se: Libor

Dobrý den, kdy odhadujete další zvýšení sazeb?

Odpovídá: Marek Dřímal

Dobrý den,

děkuji za otázku. Věřili jsme, že po včerejším zvýšení přijde letos ještě jedno, a to nejspíše v listopadu. Po revizi výhledu centrální banky na inflaci a úrokové sazby už si nejsme tak jistí. Nicméně pokud by k růstu sazeb nedošlo ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku, očekávali bychom ho na začátku roku příštího. Velmi dobrá kondice české ekonomiky to umožňuje.

 

Právě se děje

Další zprávy