Česko prolomilo další hranici. Nezaměstnanost klesla podle evropských statistiků pod tři procenta

ČTK Jana Kohoutová ČTK, Jana Kohoutová
31. 7. 2017 14:05
Míra nezaměstnanosti v eurozóně v červnu klesla na 9,1 procenta, v Česku se dokonce dostala na historické minimum 2,9 procenta.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: ČTK

Brusel - Česko má poprvé v historii nezaměstnanost pod třemi procenty. Podle Eurostatu, který měří nezaměstnanost ve věkové skupině od 15 do 74 let, nezaměstnanost v Česku klesla v červnu na 2,9 procenta. Stále tak platí, že je zde nejnižší v EU.

V celé Evropské unii nezaměstnanost zůstala na květnových 7,7 procenta, v eurozóně klesla na 9,1 procenta a dostala se nejníže od února 2009.

Znovu se tak potvrzuje, že kdo chce v Česku pracovat, nějakou práci má. Radost z toho nemají tuzemské firmy, které v době ekonomického růstu potřebují další pracovníky, nemají je ale už odkud nabírat. "Nedostatek pracovní síly je výraznou brzdou dalších investic," komentuje aktuální situaci Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance.

Radomír Jáč z Generali Investments CEE doplňuje, že se jedná o standardní jev pro situaci, kdy se příslušná ekonomika v rámci výraznějšího hospodářského růstu dostala nad svůj dlouhodobý růstový potenciál. "Výrobní kapacity jsou v příslušné ekonomice včetně pracovní síly využity v podstatě na plné obrátky," říká Jáč.

Podle něj pak přichází na řadu scénář, kdy centrální banky zpřísňují měnové politiky skrze zvýšení úrokových sazeb. Cílem tohoto zpřísnění je zabránit přehřívání trhu práce a domácí ekonomiky jako celku.

Česká národní banka (ČNB) je v rámci střední a západní Evropy momentálně jediná, od které lze očekávat nějakou reakci. "Na základě vyznění červnového zasedání bankovní rady se očekává, že ČNB přikročí ke zvýšení svých úroků již na svém srpnovém zasedání," zakončuje Jáč.

V celé Evropské unii míra nezaměstnanosti v červnu stagnovala na 7,7 procenta a je stále nejnižší od prosince 2008. V porovnání s 8,6 procenty loni v červnu ale klesla. Na nejnižší úrovni byla v červnu nezaměstnanost v České republice (2,9 procenta), následuje Německo (3,8) a Malta (4,1). Na opačném konci žebříčku jsou zmíněné Řecko s 21,7 procenta, tento údaj je však za duben, a pak Španělsko a Itálie.

Úřad zaznamenal pokles v zemích s nejvyšší mírou nezaměstnanosti, respektive v Itálii a ve Španělsku. Aktuální data za Řecko úřad zatím k dispozici nemá. V Itálii v červnu míra nezaměstnanosti klesla na 11,1 procenta z 11,3 procenta v květnu. Pokles ve Španělsku byl ze 17,3 na 17,1 procenta. V Německu, které je v eurozóně největší ekonomikou, míra nezaměstnanosti klesla ze 3,9 na 3,8 procenta.

Celkový pokles je patrný hlavně v meziročním srovnání - loni v červnu totiž míra nezaměstnanosti v zemích platících eurem činila 10,1 procenta. Analytici přitom na letošní červen předpovídali stagnaci nezaměstnanosti na 9,2 procenta. Květnový údaj Eurostat zpřesnil o jeden procentní bod z původně odhadovaných 9,3 procenta.

Meziročně vykázaly největší pokles nezaměstnanosti Španělsko (z 19,9 na 17,1 procenta) a Chorvatsko (ze 13,3 na 10,6 procenta).

 

Právě se děje

Další zprávy