Růst inflace v červnu mírně zpomalil, ČNB přesto podle ekonomů zvýší sazby už v srpnu

Janis Aliapulios Leoš Rousek Janis Aliapulios, Leoš Rousek
Aktualizováno 12. 7. 2017 10:07
Růst cen v červnu zpomalil na 2,3 procenta z květnových 2,4 procenta. Analytici oslovení v průzkumu Aktuálně.cz čekali, že červnový růst cen zůstane na úrovni 2,4 procenta. Prognóza centrální banky počítala s ještě rychlejším zdražováním. ČNB by přesto podle ekonomů mohla přistoupit k prvnímu zvýšení úrokových sazeb po téměř deseti letech už v srpnu.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Centrální banka získala další důležitou informaci před srpnovým rozhodováním o tom, zda poprvé po téměř deseti letech zvýší úrokové sazby. Meziroční míra inflace v červnu dosáhla 2,3 procenta a tempo růstu cen tak bylo o desetinu procentního bodu nižší než v květnu. Oproti prognóze centrální banky je tak růst cen pomalejší o 0,3 procentního bodu. Rovněž analytici oslovení v průzkumu on-line deníku Aktuálně.cz čekali rychlejší růst cen.

Podle ekonomů je hlavním důvodem zpomalení inflace meziměsíční propad cen pohonných hmot o 1,9 procenta, což je dáno především poklesem cen ropy na mezinárodních trzích. "Inflační tlaky plynoucí z domácí ekonomiky naopak přetrvávají," uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Podobně jako ceny pohonných hmot oproti květnu klesly také ceny zeleniny, což je dáno sezonností. Zdražovaly naopak mléčné výrobky nebo dovolené. Meziměsíčně inflace stagnovala.

Celkově tempo růstu cen potravin i přes pokles některých položek meziročně zrychlilo na 5,4 procenta z květnových 4,5 procenta. Stejně tak se chovaly náklady spojené dodávkami vody a energií pro domácnosti i firmy a také ceny v restauracích či hotelech . Ceny ve skupině bydlení vzrostly meziročně o 1,9 procenta z květnových 1,7 procenta. Ceny ve skupině stravování a ubytování vzrostly v červnu o 5,9 procenta z květnových 5,7 procenta.

Centrální banka ve své aktuální prognóze počítá s tím, že sazby vzrostou v letošním třetím čtvrtletí. Před rozhodnutím o zvýšení sazeb však chtějí mít členové bankovní rady jistotu, že jsou inflační tlaky dost silné na to, aby "dokázaly převážit nad případnými protiinflačními šoky plynoucími ze zahraničního vývoje". Ze zápisu měnového jednání ČNB z konce června je patrné, že podle centrálních bankéřů by předčasné zpřísnění měnové politiky mohlo přinést větší náklady než pozdější reakce.

Podle Zeisela však stávající cenový vývoj nahrává tomu, aby se ČNB stala první centrální bankou v regionu, která přistoupí ke zvyšování úrokových sazeb. "K tomuto kroku podle nás dojde již na srpnovém měnově politickém zasedání," uvedl Zeisel.

Také hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler si myslí, že s novými daty vzrostla pravděpodobnost srpnového zvýšení sazeb. "Inflace je v posledních měsících do velké míry ovlivněna cenami tradičně kolísavých položek, tedy potravin a pohonných hmot, což není z pohledu měnové politiky ČNB natolik významné. Současná data naznačují, že růst sazeb by byl již žádoucí a centrální banka by neměla normalizaci úrokových sazeb oddalovat," uvedl Seidler.

Naposledy ČNB úrokové sazby zvyšovala v únoru 2008. Základní dvoutýdenní reposazba tehdy vzrostla na 3,75. Pak už sazby pouze klesaly až k takzvané technické nule 0,05 procenta, kde se nacházejí beze změny od listopadu 2012.

 

Právě se děje

Další zprávy