Poštovní schránka slaví přes 200 let. Odkdy jsou oranžové a k čemu slouží modré?

Poštovní schránka slaví přes 200 let. Odkdy jsou oranžové a k čemu slouží modré?
To je ona. Nejstarší schránka používaná v českých zemích. Je ze dřeva a v horním víku má malý otvor na psaníčka. Na poštách se první schránky objevily 1. června 1817. Nakazoval to císařský dekret. Jako první schránky používaly pošty staré truhly, které přemalovaly do barev rakouského mocnářství - černé a žluté. Schránka na obrázku pochází z Jihlavy, kde byla vyrobena ze starší dřevěné truhly ve 20. až 30. letech 19. století.
Císařský dekret zřizující schránky například definuje, že na každém "poštovním auřadě" musí být instalována alespoň jedna schránka nebo že do ní "v každé hodině až do závěrky psaní vložena býti mohou". Současně začalo platit, že poštovné za vnitrozemské dopisy platí adresát.
Lidé často nevěděli, na co truhly slouží, a tak je občas používali jako odpadkové koše či jako bednu na ztráty a nálezy. Vedle psaní se proto ve schránkách našly například prstýnky, lístky do divadla, peníze, akcie... Aby schránky více vydržely a k jejich obsahu se nemohl nikdo dostat, opatřovaly se postupně plechem a zámky.
Od roku 1869 se zavádějí celoplechové schránky. Jsou bytelnější a lépe odolají zlodějům i nepřízni počasí. Od roku 1850, kdy byly zavedeny poštovní známky, se totiž schránky na dopisy začaly objevovat i venku - před důležitými úřady, na nádražích a frekventovaných ulicích.
Foto: Česká pošta, Poštovní muzeum
Iva Špačková Iva Špačková
Aktualizováno 15. 10. 2020 10:35
První poštovní schránka na území dnešního Česka se objevila před více než 200 lety za rakouské monarchie. Lidé si je zpočátku pletli s odpadkovým košem. Schránky měnily barvy i materiály, ale svému účelu slouží věrně dodnes.
 

Právě se děje

Další zprávy