Státní dávky pro rodiny jdou konečně vyřídit online. Vyzkoušeli jsme, jak o ně žádat

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
Aktualizováno 6. 8. 2022 14:51
Žádost o rodičovský příspěvek je nově možné podat přes internet. Jak slibuje ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV), vyplnění elektronického formuláře tak bude jednodušší a rychlejší. Brzy se do online režimu přesune i formulář žádosti o přídavky na děti a od poloviny srpna si z domova vyřídíte jednorázovou pětitisícovku na dítě, která má kompenzovat vysokou inflaci. Podívejte se, jak na to.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock.com

Přídavky na dítě online od září

  • Od 1. září dále bude možné elektronicky požádat také o přídavek na dítě. Ten je určen rodinám s nižšími příjmy, a to od narození dítěte až do doby ukončeného vzdělávání. 

Nárok na přídavek na dítě má nezaopatřené dítě, pokud má rodina čistý příjem nižší, než je 3,4násobek životního minima. Do příjmu se počítá i rodičovský příspěvek.

Výše přídavku za měsíc činí:

  • pro dítě do 6 let: 630 korun
  • pro dítě od 6 do 15 let: 770 korun
  • pro dítě od 15 do 26 let: 880 korun

Pokud rodiče pracují, je přídavek ještě o 500 korun měsíčně vyšší.

Podle Aleny Zieglerové, odbornice na sociální dávky z Institutu pro sociální inkluzi, je právě to problém této dávky. "Přídavek na dítě je vyplácen ve dvou výměrách podle toho, do jaké rodiny se dítě narodilo. Dítě z rodiny, kde alespoň jeden člen pracuje nebo pobírá podporu v nezaměstnanosti, nemocenské či důchodové dávky, příspěvek na péči o dítě či rodičovský příspěvek, má nárok na přídavek na dítě vyšší o 500 korun měsíčně než dítě, s nímž nebydlí nikdo takový," podotýká Zieglerová.

Přídavek na dítě pobírá měsíčně necelých 250 tisíc rodin. 

 

Právě se děje

Další zprávy