Státní dávky pro rodiny jdou konečně vyřídit online. Vyzkoušeli jsme, jak o ně žádat

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
Aktualizováno 6. 8. 2022 14:51
Žádost o rodičovský příspěvek je nově možné podat přes internet. Jak slibuje ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV), vyplnění elektronického formuláře tak bude jednodušší a rychlejší. Brzy se do online režimu přesune i formulář žádosti o přídavky na děti a od poloviny srpna si z domova vyřídíte jednorázovou pětitisícovku na dítě, která má kompenzovat vysokou inflaci. Podívejte se, jak na to.
Foto: Shutterstock

"Pastelkovné" se blíží v polovině srpna

  • Od 15. srpna pak budou moci rodiny žádat přes web MPSV o příspěvek pět tisíc korun na každé dítě. Zároveň bude možné o takzvané pastelkovné požádat osobně na vybraných Czech POINTech.

"Jdeme maximálně jednoduchou cestou. Využíváme databáze, které má stát k dispozici, aby nikdo nemusel vyplňovat složité formuláře. Podání žádosti tak bude skutečně otázkou jen několika málo minut. Většinou nebude třeba nic zvláštního dokládat. Třeba příjmy si zpravidla ověříme u Finančního úřadu a ČSSZ," přiblížil ministr Jurečka. 

Už nyní se dávka, která má zmírnit dopady zdražování, vyplácí rodičům, kteří měli v červnu nárok na přídavky na děti a splňují podmínky nároku na jednorázový příspěvek. 

Žadatelé o příspěvek na dítě musí splnit několik podmínek:

  • Musí žít ve společné domácnosti s dítětem.
  • Příjmy žadatelů nesmí přesáhnout jeden milion korun hrubého ročně. To vychází měsíčně zhruba na 83 tisíc korun hrubého - rozhodující je ale právě roční částka. Za příjem do limitu se budou považovat příjmy ze zaměstnání a příjmy z podnikání. U zaměstnanců se započítají příjmy za loňský rok, ze kterých bylo odvedeno sociální pojištění. U osob samostatně výdělečně činných půjde o příjem za rok 2021 uvedený na daňovém přiznání jako základ daně. 
  • Podmínkou čerpání je také trvalé bydliště dítěte v Česku, příp. je možné i dlouhodobé povolení k pobytu.
  • Příspěvek míří ke všem dětem, které ještě neoslavily 18. narozeniny. Osmnáctiletí tedy už mají smůlu. Žádat ovšem mohou rodiče, kteří teprve dítě čekají - a má se narodit do konce roku 2022. Někteří odborníci na sociální problematiku přitom poukazovali na to, že právě starší děti stojí rodiny více peněz.
  • Žádat o příspěvek může také osoba, které bylo dítě svěřeno do péče, partner či druh rodiče a vdova či vdovec po rodiči

Na jednorázový příspěvek má nárok zhruba 1,6 milionu dětí, které žijí v 1,1 milionu domácností. Na pětitisícovku má nárok každé dítě, to znamená, že například rodina se dvěma dětmi, která splní podmínky, dostane jednorázově 10 tisíc korun.

Příspěvek se nebude danit, nebude předmětem dohody o srážkách ze mzdy. Také nebude podléhat exekučním srážkám a nebude se počítat ani do rozhodného příjmu, ze kterého se vypočítává nárok na sociální dávky. Po tom volali především odborníci na dluhovou problematiku.

 

Právě se děje

Další zprávy