Státní dávky pro rodiny jdou konečně vyřídit online. Vyzkoušeli jsme, jak o ně žádat

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
Aktualizováno 6. 8. 2022 14:51
Žádost o rodičovský příspěvek je nově možné podat přes internet. Jak slibuje ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV), vyplnění elektronického formuláře tak bude jednodušší a rychlejší. Brzy se do online režimu přesune i formulář žádosti o přídavky na děti a od poloviny srpna si z domova vyřídíte jednorázovou pětitisícovku na dítě, která má kompenzovat vysokou inflaci. Podívejte se, jak na to.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Digitalizovaných dávek bude přibývat

Jedná se o další krok v digitalizaci sociálních dávek, kterou před časem slíbil ministr práce Marián Jurečka (KDU-ČSL). Jako první dostal online podobu příspěvek na bydlení, který patří k hlavním nástrojům pomoci státu v době dramaticky se zvyšujících cen, a to od července.

Elektronické formuláře mají žádost nejenom zjednodušit a zrychlit, ale také ulehčit práci zaměstnancům úřadů práce. Ti v posledních několika měsících čelili náporu žadatelů o různé podpory včetně uprchlíků z Ukrajiny. 

"Od 13. srpna spustíme v pilotním režimu nově budovaný klientský portál, do kterého budou postupně přibývat nové dávky, které bude možné vyřídit jednoduše online. Jde o velký posun a unikátní službu občanům, kteří jsou navyklí na podobné služby třeba u bank nebo pojišťoven," řekl ministr Jurečka.

  • S příchodem srpna se digitalizace dočkal rodičovský příspěvek, který je druhou nejvýznamnější sociální dávkou. Pobírá ji zhruba 300 tisíc lidí. V blízké době bude možné online žádat také o přídavky na děti a o mimořádných pět tisíc korun pro rodiny s dětmi, které mají zmírnit prudké zdražování v zemi před nástupem dětí do škol. Zde jsou podrobnosti.
 

Právě se děje

Další zprávy