Státní dávky pro rodiny jdou konečně vyřídit online. Vyzkoušeli jsme, jak o ně žádat

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
Aktualizováno 6. 8. 2022 14:51
Žádost o rodičovský příspěvek je nově možné podat přes internet. Jak slibuje ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV), vyplnění elektronického formuláře tak bude jednodušší a rychlejší. Brzy se do online režimu přesune i formulář žádosti o přídavky na děti a od poloviny srpna si z domova vyřídíte jednorázovou pětitisícovku na dítě, která má kompenzovat vysokou inflaci. Podívejte se, jak na to.
Rodiče, děti, výchova
Rodiče, děti, výchova | Foto: Shutterstock

Další "dětské" dávky zatím postaru

Pro rodiny s dětmi existuje vedle rodičovského příspěvku a přídavku na dítě ještě další dávky. O ty se ale zatím žádá "postaru".

Peněžitá pomoc v mateřství - hovorově často nazývaná jako "mateřská" nahrazuje ženám ušlý příjem v době několika posledních týdnů před narozením dítěte a následně po porodu. Peněžitá pomoc v mateřství spadá mezi nemocenské dávky, a je tak zpravidla vyplácena ženám, které jsou před porodem zaměstnány, nebo OSVČ, které si platí dobrovolné nemocenské pojištění.

Otcovská - vyplácí se z nemocenského pojištění, a to maximálně na 14 dní v období šesti týdnů od narození dítěte. Jejím cílem je, aby muži pomohli ženám s péčí o dítě. Podmínkou nároku na dávku je účast na pojištění v době nástupu na otcovskou. Osoby samostatně výdělečně činné musí pojištění platit alespoň po dobu tří měsíců bezprostředně předcházející dni nástupu na otcovskou.

Výše dávky činí 70 procent redukovaného denního vyměřovacího základu za kalendářní den. Ten se zjistí tak, že se započitatelný příjem (zpravidla hrubá mzda za posledních 12 měsíců) dělí počtem kalendářních dnů připadajících na toto období (365 dní).

Porodné - jednorázová dávka poskytovaná při čistém příjmu do 2,7násobku životního minima náleží ženám, kterým se narodilo první či druhé dítě. Do příjmu se nezapočítává rodičovský příspěvek a přídavek na dítě. Dokládá se to samé co u rodičovského příspěvku. 

Výše porodného:

  • 13 000 korun na první dítě
  • 10 000 korun na druhé dítě
 

Právě se děje

Další zprávy