Po pamětních mincích by mohla ČNB vydávat také pamětní bankovky

ČTK ČTK
3. 1. 2018 9:50
Česká národní banka by mohla začít vydávat pamětní bankovky a obchodní mince. Banka se inspirovala v zahraničí.
Dostanou vzácné sourozence. (ilustrační foto)
Dostanou vzácné sourozence. (ilustrační foto) | Foto: ČTK

Praha - Česká národní banka (ČNB) by mohla získat možnost vydávat vedle pamětních mincí také pamětní bankovky a obchodní mince. Počítá s tím novela zákona o ČNB, jejíž návrh dnes schválila vláda.

Návrh je totožný s pasáží návrhu, který ve druhém čtení předchozí Poslanecká sněmovna přerušila. Nyní se budou zákonodárci předpisem zabývat znovu.

"Po vzoru zahraničních centrálních bank je cílem umožnit ČNB vydávat pamětní bankovky, a to vedle již existujícího oprávnění vydávat pamětní mince," uvádí materiál.

Pamětní bankovky vydává v současnosti řada bank, jsou vyhledávané sběrateli a podle materiálu prostředkem k připomenutí některých zvláště významných výročí. Možnost vydání pamětních bankovek se odráží i v související změně zákona o oběhu bankovek a mincí a je upravena obdobně jako v případě vydávání pamětních mincí.

Obchodní mince nejsou zákonnými penězi. Emise obchodních mincí přitom podle materiálu představuje pokračování více než století trvající tradice vydávání obchodních mincí na českém území. "V souvislosti s tím se navrhuje zrušit dosavadní, dnes již neaplikovatelnou, právní úpravu emise obchodních mincí obsaženou v zákoně o ražbě československých dukátů," uvádí materiál.

 

Právě se děje

Další zprávy