Ostrý nůž či kluzkou podlahu při práci doma kontrolovat nebudeme, slibuje Marksová

Iva Špačková Iva Špačková
Aktualizováno 15. 12. 2016 13:16
Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová brání změny v zákoníku práce upravující home office. Všechny hlavní zásady podle ní už platí, jde hlavně o výslovné shrnutí dosavadních pravidel. Zaručila se, že inspektoři práce nebudou chodit do domácností a kontrolovat, zda lidé nemají příliš kluzkou podlahu.
ilustrační foto.
ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Praha – Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD nechápe kritiku kolem novely zákoníku práce, která upravuje pravidla pro práci z domova (home office). Podle ní už všechna základní pravidla pro tuto formu práce platí i nyní, novela je jen zpřesňuje a definuje na jednom místě.

Marksová tak reagovala na novou kritiku od TOP 09 a pirátů. Ti jí vytýkali, že změny, které navrhla, zdecimují home office tak, že firmy přestanou tento benefit nabízet. Konkrétně mluvili třeba o proplácení nákladů na práci z domova či odpovědnost firmy za úrazy v domácnosti nebo o opatřeních, která mají předcházet vzniku stresu u zaměstnanců a zajišťovat jim sociální kontakt.

"Novela jen zpřesňuje to, co už existuje. S návrhem souhlasili jak zástupci zaměstnanců, tak zaměstnavatelů. Podmínky byly upraveny na základě jejich připomínek. Co se týče výtek, že inspektoři práce budou v bytech kontrolovat kluzkou podlahu či ostrý nůž, tak to je nesmysl. Inspektoři kontrolují jen samotného zaměstnavatele," uvedla Marksová.

Podle ní je hlavní snahou novely přimět zaměstnance a zaměstnavatele k tomu, aby se dopředu dohodli na podmínkách práce z domova a vyjasnili si pravidla.

Nové je v ní například to, aby zaměstnavatelé předcházeli vzniku stresu u zaměstnanců. "Na evropské úrovni se to velmi řeší a je to důležité. V novele je to uvedeno obecně a je na zaměstnavateli, jaký plán pro své zaměstnance vytvoří," uvedla Marksová. 

Novela prošla v parlamentu zatím prvním čtením. Původně se počítalo s tím, že začne platit v dubnu příštího roku – to už se ale nestihne. "Harmonogram je nyní takový, že v lednu by měla jít do druhého čtení a s účinností se počítá od 1. července 2017," dodala ministryně.

Práce z domova je jedním z nejžádanějších benefitů. Zářijový průzkum Jobs index společnosti LMC ukázal, že pro třetinu lidí je home office hned druhý nejdůležitější benefit a jsou ochotni kvůli němu změnit firmu. Pro 15 procent dotázaných je dokonce cennější než růst platu o desetinu.

Firmy proto home office nabízejí při náboru nových lidí čím dál tím více. Z dat pracovního portálu Jobs.cz vyplývá, že home office nabízejí firmy u každé desáté vypsané pozice, zatímco v roce 2010 byl nabízen jen u 1,5 procenta inzerátů. 

 

Právě se děje

Další zprávy