Nový zákoník práce shoďte ze stolu, vzkazuje Hospodářská komora vládě. Nikomu prý nepomůže

Martin Ťopek ČTK Martin Ťopek, ČTK
24. 8. 2016 13:34
Podle zástupců komory změny nevedou ke zjednodušení administrativy ani ke flexibilitě pracovního trhu, ale naopak zaměstnají podnikatele nesmyslnými úkony a znemožní pružné přijímání nebo propouštění zaměstnanců.
Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.
Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. | Foto: Hospodářská komora

Praha – Vedení Hospodářské komory chce zarazit nový zákoník práce v podobě, jak jej připravuje česká vláda. Podle zástupců komory změny nevedou ke zjednodušení administrativy ani ke flexibilitě pracovního trhu, ale naopak zaměstnají podnikatele nesmyslnými úkony a znemožní pružné přijímání nebo propouštění zaměstnanců.

Poukazují přitom na Francii, kde jsou zaměstnanci velmi chráněni a i tam už pochopili, že je třeba mít pracovní trh pružnější, což je ve prospěch všech – zaměstnanců, zaměstnavatelů a státní pokladny nakonec.

"Nejsme asociální, chceme, aby zaměstnancům rostly mzdy a životní úroveň. Tohle nový návrh neřeší, to zásadní v něm chybí. I Francie pracuje na pružnějším pracovním trhu, byť se to nelíbí odborům. Budeme apelovat na poslance, aby tento návrh neschválili," řekl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Komoře se nelíbí například to, jaká nová pravidla návrh zákoníku přináší pro práci z domova, která umožní zaměstnávání problematických skupin, jako jsou matky na mateřské nebo důchodci. "Tam se dostala ustanovení, která to komplikují, my se chceme naopak se zaměstnanci domluvit a říct jim, že jestli chtějí, mohou pracovat z domova. Navrhované restrikce jsou však velmi vážné," řekla viceprezidentka komory Irena Bartoňová Pálková.

Novela nejenže nesnižuje administrativní zátěž zaměstnavatelů, ale naopak ji zvyšuje. Zaměstnavatelé potřebují trávit čas sháněním zakázek, a ne tím, že budou sledovat pracovní dobu nebo kontrolovat, zda zaměstnanec při práci z domova dodržuje přestávky, dodala Pálková.

"Pokud například firmy na Zlínsku, kterým chybí zaměstnanci, nabízejí lidem z Moravskoslezského kraje, že jim dokonce zaplatí bydlení, když k nim půjdou pracovat, a nikdo se přitom nestěhuje, tak je něco na českém trhu práce špatně. Proto budeme jednat s parlamentem, aby návrh neschválili, i když jej vláda posvětí," dodal Dlouhý.

Kontroverzní návrhy do vlády nejdou

Na základě novely zákoníku práce, kterou dnes projedná vláda, by od roku 2018 měla začít platit pravidla výpočtu délky dovolené nově na základě týdenní pracovní doby. Další novinky v pracovněprávních vztazích by měly vejít v platnost už v dubnu příštího roku, například pravidla pro práci z domu.

Novela vyvolala střet mezi odbory a zaměstnavateli kvůli požadavku uzákonění pětitýdenní dovolené či zrušení neproplácení nemocenské v prvních třech dnech stonání. Nakonec dostanou zákonodárci normu bez kontroverzních návrhů.

Česko má nový zákoník práce od ledna 2007. Od té doby se však pracovní kodex novelizoval už téměř čtyřicetkrát.

 

Právě se děje

Další zprávy