Konec stresu v práci? Zákoník přinese novou povinnost pro zaměstnavatele

Markéta Šrajbrová Markéta Šrajbrová
9. 3. 2016 7:29
Novela zákoníku práce má zaměstnavatelům uložit povinnost předcházet stresu na pracovišti. Jak by to ale v praxi mělo vypadat a jak se to bude kontrolovat, zatím nikdo moc neví.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha – Zaměstnavatelé by měli předcházet riziku stresu spojeného s prací. Novou povinnost jim má od příštího jara uložit novela zákoníku práce, kterou navrhuje ministerstvo práce a sociálních věcí. Podle ministryně Michaely Marksové (ČSSD) tak Česko následuje celoevropský trend ke zlepšení pracovních podmínek v 21. století.

Formulace v zákoně je jen stručná a obecná (další bod pak firmám přikazuje předcházet násilí a obtěžování). "Jedná se o obecný požadavek na zaměstnavatele počínat si tak, aby eliminoval riziko vzniku takového jednání," řekla Marksová Hospodářským novinám.

Jak budou vypadat kontroly, zda firma prevenci proti stresu nezanedbala, zatím není jasné. "Tato otázka je spíš předčasná," odpovídá náměstek generálního inspektora práce Jiří Macíček. Dokázat provinění firmy bude obtížné. "Podle mého názoru bude potřeba lékařský posudek, který konstatuje, že došlo k psychické újmě na základě výkonu práce," dodává.

Právník Ondřej Preuss provozující web Dostupný advokát očekává, že se firmy pro případné kontroly "pojistí" sepsáním postupu, jak stres řešit. "Předpokládám, že by tam byla možnost stresovou situaci hlásit a návod, jak se s ní vypořádat, koho třeba v rámci společnosti oslovit," nastiňuje.

Hlavní odborářský právník a místopředseda ČMKOS Vít Samek říká, že nové ustanovení má zafungovat hlavně preventivně. "Nejde prioritně o kontrolu a postihy, ale o předcházení stresu, například zlepšením řízení a organizace práce, optimálním rozvržením pracovní doby nebo nastavením férových norem práce," vysvětluje. Podle advokáta Dominika Brůhy si s nekonkrétní formulací bude muset poradit až praxe.

Podle loňského průzkumu lékařské fakulty Univerzity Karlovy se v zaměstnání dlouhodobě stresuje 39 procent lidí. Skoro dvě třetiny lidí přitom stresuje kontakt s klienty, případně žáky nebo pacienty.

Čtěte více v dnešních Hospodářských novinách.

O dalších chystaných změnách v zákoníku práce jsme psali zde.

 

Právě se děje

Další zprávy