Nová pravidla pro práci z domova: Víc věcí zůstane na dohodě, ustoupilo ministerstvo

Tereza Holanová Petr Kučera Tereza Holanová, Petr Kučera
16. 5. 2016 6:30
Na obavy, podle nichž by příliš striktní pravidla vedla k omezení oblíbeného benefitu, reaguje upravený návrh, který ministerstvo přináší na středeční jednání tripartity. I v „kompromisní“ podobě ale zůstává jiná novinka, s níž zástupci zaměstnavatelů nesouhlasí – povinnost předcházet stresu souvisejícímu s prací.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha – Ministerstvo práce a sociálních věcí zmírnilo svůj plán, jak v zákoníku práce více regulovat práci z domova. Upravený návrh novely zákoníku práce, který představí zaměstnavatelským svazům a odborářům na středečním jednání tripartity, částečně reaguje na obavy, podle nichž by příliš striktní pravidla oblíbeného benefitu vedla k tomu, že jej firmy omezí.

V novele má být jasně uvedeno, že zaměstnavatel musí hradit náklady související s „prací konanou mimo pracoviště“, především na připojení k internetu, přičemž nemají být zahrnuty přímo ve mzdě. Oproti původnímu návrhu z přelomu února a března ale ministerstvo chce umožnit, aby firma po dohodě se zaměstnancem mohla tyto náklady proplácet i paušálně, tedy zjednodušenou formou.

Mírnější formulaci dostalo i ustanovení, podle něhož by firmy nově musely při home office zabránit izolaci od ostatních zaměstnanců. Ministerstvo nyní přichází s mírnější variantou, která zmiňuje pravidelné setkávání s ostatními pracovníky jen jako možnost, kterou firma musí zajistit, pokud o ni zaměstnanec požádá – nikoliv tedy povinně bez ohledu na jeho vůli.

I v „kompromisní“ podobě návrhu ale zůstává jiná novinka, s níž zástupci zaměstnavatelů nesouhlasí – povinnost předcházet stresu souvisejícímu s prací. Firmám vadí, že formulace je příliš obecná a v praxi obtížně splnitelná.

Čtěte více v dnešních Hospodářských novinách.

 

Právě se děje

Další zprávy