NWR je letos ve ztrátě přes čtrnáct miliard korun

Radek Pecák Radek Pecák
6. 11. 2013 14:20
Tržby společnosti se v meziročním srovnání snížily téměř o třetinu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: NWR

Praha/Amsterdam - Těžební společnost New World Resources (NWR), vlastník OKD, má za tři čtvrtletí letošního roku čistou ztrátu téměř 528 milionů eur (13,6 miliard korun). Za samotné třetí čtvrtletí činí ztráta 122,3 milionu eur (3,16 miliardy korun), zatímco ve stejném období loňského roku měla firma zisk přes 34 milionů eur.

Tržby NWR za tři letošní čtvrtletí klesly meziročně o 31 procent na 634,3 milionu eur (16,4 miliardy korun). Ve třetím čtvrtletí firma utržila 200,6 milionu eur (5,2 miliardy korun), loni to bylo téměř 291 milionů eur.

"Vzhledem k tomu, že náročné podmínky na trhu pokračovaly i ve druhém pololetí roku 2013, jsme urychlili realizaci prvního pilíře strategie společnosti NWR, tedy optimalizaci našich současných důlních provozů. S tím souvisí naše rozhodnutí neprovozovat dále nekonkurenceschopný Důl Paskov. Jednotlivé etapy a podmínky útlumu Dolu Paskov budou stanoveny po jednání s Vládou ČR a ostatními zainteresovanými stranami," uvedl výkonný předseda představenstva NWR Gareth Penny.

NWR podle svého finančního ředitele Marka Jelínka pokračuje v dramatickém snižování provozních nákladů a kapitálových investic. Náklady na vytěžení jedné tuny uhlí chce firma srazit v příštím roce z 81 na 60 euro na tunu, což by společnost mělo posunout do černých čísel.

"Těch 60 euro na tunu není možné dosáhnout, pokud je Důl Paskov v provozu. Paskov bude v provozu po většinu příštího roku, a proto říkáme, že to bude na konci roku 2014. Paskov musí být zavřen, abychom se na tuto částku dostali," uvedl Jelínek.

Pozitivní cash flow už příští rok

Jelínek také řekl, že společnost by při současných cenách uhlí měla již příští rok dosáhnout pozitivního cash flow. Navíc vyjádřil důvěru v pozitivní výsledek jednání s věřiteli o možnosti prodloužení úvěrové linky i po skončení současné smlouvy platné do února 2014. NWR aktuálně disponuje nečerpaným revolvingovým úvěrem ve výši 100 milionů eur platným do 7. února a úvěrem ECA ve zbývající výši 71 milionů eur, uvedl server Patria.cz.

Letos do konce září NWR vytěžila 6,5 milionu tun uhlí a prodala ho 7,2 milionu tun. Za celý rok společnost očekává těžbu a prodeje uhlí okolo devíti milionů tun ve výrobě, respektive 9,5 milionu tun v prodeji uhlí, s rovnoměrným podílem koksovatelného a energetického uhlí. Průměrná cena koksovatelného uhlí pro poslední čtvrtletí je sjednána na 101 eur za tunu.

Investiční výdaje v důlních provozech včetně projektu Debiensko by se měly pohybovat kolem 100 milionů eur.

NWR nezměnila svůj záměr stát se do roku 2017 evropským lídrem v těžbě a prodeji koksovatelného uhlí. To znamená navýšení objemu koksovatelného uhlí, které společnost NWR dodává na evropský trh, na 10 milionů tun ročně do roku 2017. Koksovatelné uhlí hodlá společnost dovážet i ze zámoří.

Firmu NWR téměř ze dvou třetin vlastní mezinárodní investiční skupina BXR. V té má zhruba poloviční podíl český podnikatel Zdeněk Bakala. OKD zaměstnává 13 000 lidí a je největším soukromým zaměstnavatelem v Moravskoslezském kraji.

Cienciala si prostuduje návrhy řešení

Společnost OKD letos kvůli špatným hospodářským výsledkům a situaci na trhu s uhlím začala s úspornými opatřeními, propustila už 250 lidí z administrativy a chce zavřít ztrátový Důl Paskov, kvůli čemuž by o práci přišly další stovky lidí. Pokud nepomůže stát, chce OKD důl zavřít ke konci roku 2014. Odboráři, vláda i představitelé kraje chtějí, aby tam firma těžbu minimálně prodloužila.

NWR dala ministrovi průmyslu v demisi Jiřímu Ciencialovi studii řešení situace v OKD. Ministr si dokument musí prostudovat, materiál posílá i premiérovi Jiřímu Rusnokovi.

Zaměstnanci OKD také začali v pondělí na šachtách v referendu hlasovat, zda jsou ochotni jít do stávky. Důvodem je, že se odbory s vedením firmy dosud neshodly na nové kolektivní smlouvě pro roky 2014 až 2018. Hlasování potrvá do 7. listopadu. Aby mohli odboráři vyhlásit stávku, musí se referenda zúčastnit alespoň polovina oprávněných hlasujících a nejméně dvě třetiny z nich se vyslovit pro. O smlouvě se vyjednává od loňského srpna.

Poznámka: Spoluvlastníkem firmy NWR je Zdeněk Bakala, který vlastní také Centrum Holdings, vydavatele deníku Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy