A co vlastně děláš? Nové profese naráží na údiv i nepochopení, bude jich ale přibývat

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
26. 4. 2019 5:30
Před pár lety jejich profese ještě neexistovaly. Nabídku práce pro influencera, manažerku rodičovství nebo odborníka, který učí mluvit chatboty, jste v inzerátech nenašli. Dnes už ano. Trh práce prochází díky digitalizaci radikální změnou, a zatímco řada profesí zanikne, jiné vzniknou. Podle jedné studie 65 procent pracovních pozic, které budou vykonávat současné děti a mládež, dosud neexistuje. Přečtěte si 10 příběhů lidí, kteří už některé nové profese vykonávají.
Otakar Sedláček, manažer zdraví
Otakar Sedláček, manažer zdraví | Foto: Provident

Manažer zdraví

  • Otakar Sedláček pracuje na pozici health & safety manager v britské korporaci Provident Financial. Věnuje se bezpečnosti. Ale ne té klasické, označené zkratkou BOZP, která dělá vrásky už řadu let nejednomu zaměstnavateli. Té osobní. Takže například pomáhá kolegům zvládat stres, vypořádat se s útoky i se zraněním.

"Jsme finanční instituce se spoustou externích zástupců. Takže se snažím lidi v terénu aktivně zapojit do problematiky osobní bezpečnosti. Nejde jen o neustálé vzdělávání a probírání témat souvisejících s osobní bezpečností. Musíme lidi naučit rozeznávat možné bezpečnostní riziko v každé situaci a snažit se mu předejít," popisuje ve zkratce svou práci Otakar Sedláček, který se v oboru bezpečnosti práce pohybuje už 15 let. Teď ale prý nabrala jiný směr.

"Hlavní rozdíl je jasný na první pohled. Stroj ve fabrice lze zajistit jednoduše a naprosto 'blbuvzdorně' třeba pomocí infračervených optických paprsků, takzvaných světelných závor, nebo jiných technologií. Ale ve firmě, jako je ta naše, je to především o kultuře, myšlení a chování lidí. Práce v naší společnosti je velmi specifická a kromě nehod zde řešíme také incidenty, což jsou případy, které vznikají úmyslně. Typickými příklady mohou být slovní vyhrožování, fyzické napadení, vloupání, přepadení, krádeže a také pokusy o sebeublížení, nebo dokonce sebevraždy," doplňuje Sedláček.

Podílel se na strategii, jak zvládnout rizika sebevraždy, firma má bezplatnou linku pomoci pro zaměstnance i obchodní zástupce a jejich rodiny. "Linka pomoci nabízí kromě zpracování šoku následkem nehod a incidentů také psychologické a právní poradenství a to je podle mého soudu velký benefit," dodává muž.

Pyšný je také na svůj tým takzvaných mentorů bezpečnosti. Jsou to prostředníci pro komunikaci, sdělení a informace k bezpečnosti mezi centrálou, zaměstnanci a obchodními zástupci. Tuto roli mentora vykonávají dobrovolníci zdarma navíc ke své práci.

"Zaznamenali jsme velký zájem na pobočkách, což mě nesmírně těší. V podstatě mohu říci, že tým mentorů, jak funguje v naší společnosti, je něco, co mi dává smysl a neustále mě motivuje k další práci. Obecně je naše práce vnímána pozitivně napříč celou společností, protože celá řada zaměstnanců už má nějaké zkušenosti s incidentem ve svém týmu," dodává Otakar Sedláček.

Právě rozšiřovat tým mentorů bezpečnosti ho baví nejvíce. "Máme s mentory výroční konference, kde společně připravujeme strategii a sdílíme dobré postupy, jak identifikovat rizika, včetně rizika sebeublížení nebo sebevraždy. Jsem hrdý na to, že máme v naší společnosti nejvyšší možné bezpečnostní standardy," dodává Otakar Sedláček.

 

Právě se děje

Další zprávy