A co vlastně děláš? Nové profese naráží na údiv i nepochopení, bude jich ale přibývat

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
26. 4. 2019 5:30
Před pár lety jejich profese ještě neexistovaly. Nabídku práce pro influencera, manažerku rodičovství nebo odborníka, který učí mluvit chatboty, jste v inzerátech nenašli. Dnes už ano. Trh práce prochází díky digitalizaci radikální změnou, a zatímco řada profesí zanikne, jiné vzniknou. Podle jedné studie 65 procent pracovních pozic, které budou vykonávat současné děti a mládež, dosud neexistuje. Přečtěte si 10 příběhů lidí, kteří už některé nové profese vykonávají.
Foto: Ludvík Hradilek

Manažer robotizace

  • Je to prý spíše vizionářská práce. Patrik Josífko je šéfem týmu byznys analýzy v ArcelorMittal Ostrava v závodě automatizace. Zjednodušeně řečeno, se svým týmem zjišťuje, kde je možné práci automatizovat a digitalizovat, tedy nahradit lidskou práci stroji a roboty. 

"Technologie a postupy jsou už desítky let dané a ověřené v praxi. A až na malé změny v technologii se pracuje stále stejně. Co se ale vyvíjí, jsou IT systémy a technologie v automatizaci, které umožňují sbírat více dat, osadit linky více čidly a modelovat chování provozu ve virtuální realitě," popisuje svou práci Patrik Josífko.

"Připravujeme pro vybrané oblasti podrobnější studii, ve které navrhujeme konkrétní řešení automatizace včetně odhadu nákladů na realizaci a očekávaných přínosů," říká. 

Jeho tým vznikl před necelým rokem. "V té době jsem hledal práci, kde bych uplatnil zkušenosti z analýzy byznys procesů a taky dlouholeté zkušenosti z oblasti řízení IT služeb a projektů. Zároveň jsem hledal práci, která by byla kreativní a zábavná. Narazil jsem na pozici senior byznys analytika pro závod automatizace tady v ostravské huti, který měl mít na starost vytvoření nového týmu. Když jsem si prohlédl huť a seznámil se s ředitelem automatizace, hozenou rukavici jsem přijal," dodává Patrik. 

Jeho tým se prý zpočátku potýkal s nedůvěrou pracovníků ve výrobních závodech. "Vysvětlujeme jim, že všechny případné změny budou hlavně přínosem pro ně samotné. Zkoumáme možnosti, jak přispět ke zlepšení pracovního prostředí a bezpečnosti tím, že změníme proces nebo nahradíme náročnou a mnohdy nebezpečnou práci automatem. Lidé se ale obávají jakýchkoli změn, nebo dokonce ztráty pracovního místa," říká Patrik Josífko.

Součástí jeho práce je tak i vysvětlování, že někteří zaměstnanci hutě o práci  kvůli automatizaci nepřijdou. "Jejich práce se naopak stane bezpečnější, pohodlnější a mnohdy i kreativnější. Mnozí už se přesvědčili, že společně můžeme v huti zlepšit pracovní podmínky i produktivitu," uklidňuje muž. 

Pochvaluje si, že jeho práce není jen o vysedávání u počítače. Často obléká montérky a vyráží do provozu. "Tam to mám hodně rád, hlavně díky všem kolegům, kteří nejen svoji práci dělají jako profíci, ale většinou jsou to i pohodáři, kteří rádi předají své pracovní zkušenosti a znalosti. Veškeré nastavené procesy se musí osvědčit přímo ve výrobě. Je jedno, zda se jedná o průmyslové sondy a čidla, automatizační prvky, informační systémy, nebo novou techniku - všechno musí projít náročnou zatěžkávací zkouškou," dodává. 

 

Právě se děje

Další zprávy