A co vlastně děláš? Nové profese naráží na údiv i nepochopení, bude jich ale přibývat

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
26. 4. 2019 5:30
Před pár lety jejich profese ještě neexistovaly. Nabídku práce pro influencera, manažerku rodičovství nebo odborníka, který učí mluvit chatboty, jste v inzerátech nenašli. Dnes už ano. Trh práce prochází díky digitalizaci radikální změnou, a zatímco řada profesí zanikne, jiné vzniknou. Podle jedné studie 65 procent pracovních pozic, které budou vykonávat současné děti a mládež, dosud neexistuje. Přečtěte si 10 příběhů lidí, kteří už některé nové profese vykonávají.
Jan Weisser, komunikační specialista
Jan Weisser, komunikační specialista | Foto: Jan Weisser

Učitel chatbotů

  • Jan Weisser je komunikační specialista. Vytváří jazyk, kterým mluví chatbot, tedy počítačový program, který simuluje lidskou konverzaci. "Vše začíná u klienta, se kterým si společně sedneme a probereme, k jakému účelu chatbota potřebují. Co je jeho hlavním úkolem. Na základě těchto informací navrhuji řeč, kterou bude chatbot mluvit. Jakmile máme tyto kroky hotové, spouštíme ho," popisuje svou práci. 

Dál pak sleduje, zda je komunikace taková, jakou si představoval on i klient, a případně navrhne zlepšení. "Na mně je vždy to samé, vidět potenciál, kde může chatbot být nasazen, a připravit takovou komunikaci, která osloví danou cílovou skupinu. To znamená komunikaci, která bude mít vysoký konverzní poměr. Občas je ale obtížné vysvětlit klientům, že způsob komunikace, který navrhuji, se sice nemusí líbit a být v souladu s jejich komunikačními standardy, ale že pro danou cílovou skupinu bude takový styl fungovat," říká Jan.

K práci se dostal na konferenci, kterou moderoval. Oslovil ho zástupce firmy Feedyou. A jako bývalému tiskovému mluvčímu se mu produkt a celé téma líbily. Tak si plácli. 

Podle Jana nejde jen o novou profesi, ale i o novou technologii. "Není vždy jednoduché lidem vysvětlit, co dělám. Především generaci mých rodičů. Snažím se tedy vždy uvést konkrétní využití technologie v praxi a její přínosy a to většinou zabere," říká mladý muž.

 

Právě se děje

Další zprávy