A co vlastně děláš? Nové profese naráží na údiv i nepochopení, bude jich ale přibývat

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
26. 4. 2019 5:30
Před pár lety jejich profese ještě neexistovaly. Nabídku práce pro influencera, manažerku rodičovství nebo odborníka, který učí mluvit chatboty, jste v inzerátech nenašli. Dnes už ano. Trh práce prochází díky digitalizaci radikální změnou, a zatímco řada profesí zanikne, jiné vzniknou. Podle jedné studie 65 procent pracovních pozic, které budou vykonávat současné děti a mládež, dosud neexistuje. Přečtěte si 10 příběhů lidí, kteří už některé nové profese vykonávají.
Lenka Pittnerová, asistentka, pomocnice
Lenka Pittnerová, asistentka, pomocnice | Foto: myTimi

Zařizovačka

  • Lenka Pittnerová pracuje jako timík, tedy jako jakýsi zařizovač - pomocník všeuměl. Společnost myTimi, u které pracuje, zajišťuje firmám služby pro zaměstnance, které nejsou v době své práce schopni obstarat.

"Plníme všechny druhy úkolů, které lze delegovat na někoho jiného, samozřejmě jen v rámci mezí. Takže zařizuji za ostatní různé věci na úřadě, plánuji jim dovolené, zajišťuji kurýrní úkoly po Praze, překlady, zjišťuji informace, organizuji různé akce nebo třeba nesu deset barevných balonků jako překvapení pro nemocného chlapečka. Je toho opravdu hodně," říká mladá žena, která práci našla před více než rokem přes pracovní portál.

Hledala zajímavou a netradiční práci v začínající firmě, někde, kde se může realizovat a nesklouznout do nudné rutiny. "Všichni máme vliv na způsob fungování firmy, společně hledáme tu nejlepší cestu pro zaměstnance i zákazníka. Samotnou náplň práce za nás ale vytváří spíš klienti, kteří často zkouší, které věci za ně můžeme vyřešit, a možná že k překvapení obou stran je to většina zadaných úloh," říká.

Když o své práci lidem vypráví, mají prý plno otázek. "Nejčastěji se samozřejmě ptají na bizarní či netradiční úkoly, které jsem někdy dělala. Setkala jsem se s pozitivní i negativní reakcí, někteří lidé jsou vůči službě tohoto druhu trochu skeptičtí a nechápou, proč by ji někdo využíval. Párkrát už se mi ale podařilo je přesvědčit o opaku a sami pak zadali úkol, který jsme vypracovali k jejich spokojenosti," doplňuje mladá žena. 

A jaké netradiční úkoly tedy už vyřídila? "Nedávno jsem třeba sháněla kněze na svatbu jedné klientce. Nebo jednou jsem měla koupit dvě lahůdkové uzeniny a zaslat je klientovi poštou do zahraničí. Další veselý úkol bylo pak zvonění na klientovu přítelkyni, kterou čekal pohovor do práce, a jemu se nedařilo ji vzbudit telefonem," vypráví Lenka Pittnerová. 

 

Právě se děje

Další zprávy