Začalo to portréty a krajinkami. Banky vlastní umění za miliony, teď se ho zbavují

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
6. 9. 2022 6:13
Na uměleckých sbírkách si banky dříve zakládaly. Na rozdíl od peněz, zlata či cenných papírů, které se ukrývaly v sejfech, se vzácnými obrazy a sochami mohli kochat i klienti na pobočkách. Postupem času ovšem zájem bank o investice do umění ochladl. Dnes se sbírkou může pochlubit už jen několik málo institucí. Podívejte se, které to jsou a jaké poklady vlastní.
Michal Gabriel, Trojnožka
Michal Gabriel, Trojnožka | Foto: J&T Banka

J&T Banku láká moderní umění

  • J&T Banka budovala vlastní sbírku současného umění složenou z děl laureátů Ceny Jindřicha Chalupeckého od roku 1990 až dodnes. Obsahuje více než třicet děl nebo sérií, na kterých představuje vývoj mladého porevolučního umění.

"Sbírka byla několikrát prezentována ať už ve Veletržním paláci, nebo naposledy právě v naší galerii, která je otevřena veřejnosti zdarma. V současné chvíli zvažujeme darování sbírky, tak jak je běžné v zahraničí, některé renomované instituci u nás, nicméně v úvahách a krocích jsme na počátku," uvádí mluvčí banky Monika Veselá. 

Také podle ní se banka nyní raději více přesouvá k podpoře současného českého umění. "V současné chvíli zde máme generaci velmi zajímavých umělců, kteří jsou mnohdy známější v zahraniční než u nás, a tak podporujeme nejrůznějšími projekty právě je," doplňuje mluvčí. 

V galerii, kterou banka otevřela, představujeme příběhy lidí, sběratelů, milovníků umění a jejich cestu k umění. "Chceme inspirovat co nejvíce lidí, aby pak otevřeli své domovy a dveře originálnímu umění," uzavírá mluvčí. 

 

Právě se děje

Další zprávy