Začalo to portréty a krajinkami. Banky vlastní umění za miliony, teď se ho zbavují

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
6. 9. 2022 6:13
Na uměleckých sbírkách si banky dříve zakládaly. Na rozdíl od peněz, zlata či cenných papírů, které se ukrývaly v sejfech, se vzácnými obrazy a sochami mohli kochat i klienti na pobočkách. Postupem času ovšem zájem bank o investice do umění ochladl. Dnes se sbírkou může pochlubit už jen několik málo institucí. Podívejte se, které to jsou a jaké poklady vlastní.
Jiří Sopko, Polínka, 1996
Jiří Sopko, Polínka, 1996 | Foto: UniCredit Bank

Sbírky dalších bank jsou umírněnější

Ačkoliv mezinárodní skupina UniCredit vlastní několik desítek tisíc sbírkových předmětů, česká UniCredit Bank vlastní jen menší uměleckou sbírku. Jedná se asi o 15 děl, jejichž hodnota se pohybuje v nižších řádech milionů korun. 

Celkem rozsáhlou sbírku umění měla ještě donedávna ČSOB, před třemi roky se ale děl "zbavila". V roce 2019 proběhl prodej velké části uměleckých děl prostřednictvím aukčních síní, ve kterých se podařilo většinu odprodat.

"Díla byla touto cestou nabídnuta i našim zaměstnancům a ti si je mohli prostřednictvím aukcí také zakoupit. V majetku má banka aktuálně méně významné umělecké předměty, které slouží jako dekorace, například v rámci pobočkové sítě nebo zasedacích místností," říká mluvčí ČSOB Patrik Madle.

Důvodem rozprodávání sbírky byl podle mluvčího fakt, že umělecká díla nejsou předmětem činnosti banky. "Snažíme se být efektivní a veškeré aktivity zaměřujeme na naše klienty, zjednodušování procesu a poskytování atraktivních, inovativních a jednoduchých služeb," vysvětluje.

Menší banky žádné umělecké sbírky většinou nevlastní. Air Bank je součástí skupiny PPF, která mimo jiné má společnost PPF Art zabývající se sběratelskou činností.

Polská mBank sice v Česku žádnou sbírku nemá, ale její mateřská společnost ano. Jedná se o soukromou sbírku, která zahrnuje mladé polské malíře do 35 let.

 

Právě se děje

Další zprávy