Začalo to portréty a krajinkami. Banky vlastní umění za miliony, teď se ho zbavují

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
6. 9. 2022 6:13
Na uměleckých sbírkách si banky dříve zakládaly. Na rozdíl od peněz, zlata či cenných papírů, které se ukrývaly v sejfech, se vzácnými obrazy a sochami mohli kochat i klienti na pobočkách. Postupem času ovšem zájem bank o investice do umění ochladl. Dnes se sbírkou může pochlubit už jen několik málo institucí. Podívejte se, které to jsou a jaké poklady vlastní.
Dílo Václava Příhody je součástí umělecké sbírky Komerční banky
Dílo Václava Příhody je součástí umělecké sbírky Komerční banky | Foto: KB

Komerční banka nenakupuje ani neprodává

Komerční banka získala část uměleckých děl od Československé státní banky v devadesátých letech a další část sbírky nakoupila na začátku 90. let. "V současné době máme zhruba čtyři tisíce děl, která  jsou označena jako umělecká díla," popisuje mluvčí Michal Teubner.

Z 90 procent se jedná o obrazy. Zbytek tvoří sochy, plastiky, žardiniéry, kašny nebo jiná díla, která jsou součástí vybavení poboček banky.

  • Celkem 2500 děl je uloženo v depozitáři, dalších zhruba 1500 se nachází v budovách banky. Pořizovací hodnota sbírky dosáhla přibližně 45 milionů, jaká je nyní její odhadní cena, ale nikdo neví. "Oceňujeme vždy pouze díla, která zapůjčujeme na výstavy," doplňuje Teubner. 

Nejvíce děl pochází z autorské generace 70. až 90. let 20. století. Významnými autory tohoto období jsou Karel Malich, Jan Merta, Antonín Střížek, Alena Kučerová, Zdeněk Sýkora, Aleš Lamr, Jiří Sopek, Olbram Zoubek, Jaroslav Horejc, Jiří David, Jaroslav Róna, Jan Šturza, Aleš Lamr, Milan Knížák, Vladimír Kokolia, Alena Kučerová nebo Tomáš Císařovský.

V současné době banka žádná díla nenakupuje, ale ani neprodává. "Výjimku tvoří situace, kdy například při prodeji budovy banky nelze dílo z prostoru bez poškození přemístit, jedná se například o mozaiky, umělecké sloupy, fresky," vysvětluje mluvčí. 

Za největší zajímavost ze sbírky označil mluvčí obraz Václava Příhody Hradčany s Karlovým mostem z roku 1912. Obraz je malován na dřevěné podložce, jeho hmotnost činí 300 kilogramů. "Jedná se o unikátní obraz jak z hlediska techniky malby, tak z hlediska obsahu. Obraz byl restaurován v roce 2017 a je umístěn v budově Komerční banky na Václavském náměstí v Praze," pokračuje Teubner. 

Podle něj jsou banky obecně jedním z nejvýznamnějších donátorů kultury. Budování sbírky bylo pro Komerční banku v 90. letech především prestižní záležitostí. Dnes je podpora zaměřována více na instituce - banka je již od roku 2014 generálním partnerem Národní galerie Praha.

 

Právě se děje

Další zprávy